Printaj ovu stranu
utorak, 16 Decembar 2014 03:07

Jazz: prostorija za vježbanje

Prije nekoliko mjeseci smo objavili poziv za sve mlade muzičare da se prijave za prostoriju za vježbanje bendova u Jazz clubu. Pozivu se odazvao veliki broj mladih, puno više od očekivanog broja, uzrasta od 14 godina pa naviše. Tehnički problemi koji su se pojavili u međuvremenu (previše termina za normalno funkcionisanje ugostiteljskog objekta, glasnoća i potrošni materijali) su konačno riješeni i već se pojavilo nekoliko bendova koji kontinuirano vježbaju.

 

Nova prostorija za vježbanje se nalazi u podrumu pored Jazz cluba (bivši prostor Fast fooda Trovač). Unutra se nalazi bubanj, dva pojačala, mikseta i nekoliko zvučnika što je dovoljno za probu standardne postave benda. Oprema je skupljena od donatora i prijatelja Jazz cluba.  U svrhu daljeg funkcionisanja AntiDepZen festivala (članke o njemu možete pročitati ovdje) kao i zvaničnog funkcionisanja ove ideje osnovano je Udruženje građana Zen fest. Jedno od najvažnijih projekata pored festivala je upravo ova aktivnost koja će se kontinuirano odvijati cijele godine. Cilj prostorije za vježbanje je formiranje zeničke muzičke scene koja je u posljednjih nekoliko godina siromašna novim bendovima i kanalisanje mladih muzičara i njihove energije i kreativnosti u smjeru zajedničkih aktivnosti u svom gradu uz minimum materijalnog davanja sa njihove strane i maksimum zalaganja svih aktivista oko ideje.

 

U nedjelju ulicamamo.com je posjetilo prostoriju i prikupilo nekoliko lijepih vijesti. Prva je da postoji već sedam bendova koji sviraju. Neke ekipe su nepotpune, neke već postoje nekoliko godina i neke su već zabilježili javne nastupe. Zenički pank rok sastav V.E.K. (o njima smo pisali nekoliko puta) se najavio za termin. Pored njih nabrojat ćemo još nekoliko bendova koji imaju nazive: Tozzz, Noszar i Stanica ex. Sva tri benda su već nastupala, neki od njih i u humanitarnim akcijama za Filipa Blaževića. Prilikom posjete zabilježili smo i video snimak na kojoj sviraju momci iz nekoliko bendova, uključujući i najmlađeg muzičara među njima 14godišnjeg Adija za bubnjevima. Dakle, super, super, super! Ova inicijativa je izrazito pozitivna ne samo na muzičkoj sceni u Zenici nego i u cjelokupnom kulturnom životu grada.   Ulicamamo će obilaziti bendove i davati vam informacije iz ove fabrike pozitive. Podržite ih i vi, možda će te nekad moći reći da ste upoznali neke velike bendove kada su počinjali svirati.


Posljednje od

Povezani članci (by tag)