29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 14 Decembar 2014 17:03

29. Izložba sitnih životinja

Podjelom nagrada, diploma i pehara, danas je u 14 sati završena trodnevna 29. međugradska izložba sitnih životinja „Zenica 2014“, koju je u protekla tri dana u fiskulturnoj sali i na sportskom poligonu Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ posjetilo oko 1.500 posjetilaca. 

 

- Kolega Hasan Softić i ja uzgojili smo i predstavili novu, devetu boju goluba Zeničkog prevrtača. Ova boja se zove „fakov“ (silver) i najpopularnija je u Evropi. Za ovu izložbu nismo imali osam eksponata istog kvaliteta, ali za iduću sigurno hoćemo - pokazuje nam ogledni primjerak Salih Bošnjak, koji je, kaže i osnivač Zeničkog prevrtača, za što je više puta bio nagrađivan titulom šampiona dosadašnjih izložbi. Zenički prevrtač crvene boje Mehrudina Mahmića iz zeničkog sela Gorica, a koji se, kaže, tek osam mjeseci bavi golubarstvom, proglašen je šampionom.

 

- Početnik sam u golubarstvu, ove sam godine počeo. Izložio sam osam eksponata i imam šampiona - specijalke - ponosan je na nagradu Mahmić, koji je član Udruženja „Zenica sunce pile“. Posebna draž ove izložbe bila je kolektivna posjeta prvog dana, u petak, oko 700 djece iz obdaništa i škola, a za koje su organizatori iz Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica odredili cijenu od samo pola KM. Cijena za odrasle bila je 2, a za djecu 1 KM.

 

AVAZ 

 

zenicprev4