28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 06 April 2014 23:13

Vedro: Zenički horizonti ISTOK

U organizaciji Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, okončana je treća etapa projekta „Zenički horizonti“, tura „Istok“. Učešće u ovoj turi je uzelo stotinu deset (110) učesnika, od toga pedeset devet (59) osoba ženskog spola.

 

Najmlađa učesnica je četverogodišnja Iman, koja je sa svojim roditeljima i bratom prehodala cijelu turu. Najstariji učesnik, i ovaj put, je sedamdesetpetogodišnji Munir Šarić. Učesnici su bili Zeničanke i Zeničani, entuzijasti, šetači, ljubitelji prirode i planinari svih zeničkih planinarskih društava „Tajan-Lisac“, „Mladost“, „Željezara“, „Poštar“, „Tvrtkovac“ i, po prvi put na turi u našoj organizaciji – „Natura“, te sarajevskog bratskog udruženja „Avantur“.

 

Tura je započela dolaskom u selo Briznik u babinskom kraju. Kolona se uputila u rejon Čolana, odakle je put vodio ka releju Klopačke Stijene, a zatim strmom stazom do naseljâ Kopilo i Talami, u ukupnoj dužini od 13 km. Tokom ture, učesnici su upoznati sa selima babinskog kraja Radinovićima, Puhovcem, Arnautima, Seocima, Drugavcima, Kasapovićima i drugim, koja se vide sa ove trase.

 

„Ovo je zaista lijepa tura, sad znam kuda ću doći sa porodicom kad mi prahne lijepa i lagana šetnja“,

rekao nam je u kratkoj izjavi Amir Tufekčić. Dodao je da je organizacija bila na vrhunskom nivou, te da se manje od „VEDRA“ nije ni očekivalo.

U 12:00, kao i sve nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini, odali smo počast ubijenoj Havi Dovadžiji iz Sarajeva, koja je prije 5 dana izgubila život zbog  divljačke vožnje kroz crveno svjetlo u Sarajevu.

 

Iako je vrijeme bilo oblačno i tmurno, u nekim dionicama rute, sunce je obasjalo učesnike, što je dalo dodatni motiv za kretanje, a šlag na tortu je bio prelijep pogled na „zjenicu Bosne“ sa Klopačkih Stijena, gdje su učesnici došli oko 15:00.

 

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice se zahvaljuje na pohvalama, komentarima, sugestijama i dobronamjernim kritikama, a sve u cilju poboljšanja usluga i popularizacije planinarstva među Zeničankama i Zeničanima.

 

Hvala sponzorima projekta, firmi „Almy Transport & Prevoz putnika Zavidovići“, „GoodFood.ba“, „Pero doo“, „RM Company doo“, kopirnici „Labirint“ i Turističkoj zajednici Zeničko-dobojskog kantona.

 

Galeriju slika sa ovog izleta možete pogledati uskoro na našoj oficijalnoj facebook stranici klikom na sljedeći link : www.facebook.com/vedro.ba 

 

Naredna etapa „Zeničkih horizonata“, četvrta i posljednja po redu, je tura „Sjever“, a bit će realizovana u nedjelju, 13. aprila 2014. godine sa početkom u 07:15 sa Autobuske stanice Zenica, prijevozom do sela Gladovići, odakle će tura ići preko Kraljevina, Smetova do grada, ukupne dužine 21 km.

 

PR Udruženja „VEDRO“

Afan Afan Bosnolog Abazović