28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 28 Januar 2014 20:41

Video:Vedro na krovu Vlašića

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice uspješno je realizovalo svoj deveti izlet, a drugi ove godine, „Zimski uspon na Vlašić – Paljenik 1933 mnv“. Izletu se odazvalo 55 Zeničanki i Zeničana, koji su autobusom došli do platoa Galice.

 

Po ekstremnim uvjetima, temperaturom od 15 stepeni ispod nule i izuzetno jakom, ledenom vjetru, „Vedraši“ su uspjeli savladati vrh, odakle im se pružio nezaboravan pogled na pola domovine. Uprkos vedrom vremenu, zbog siline vjetra, bili su prisiljeni sići u planinarski dom „Jusuf Pečenković“ na Devečanima, gdje ih je dočekalo toplo gostoprimstvo domaćina. Nakon kraćeg odmora, ekipa se uputila ka Galici, gdje su završili trinaestokilometarski marš.

 

Udruženje „VEDRO“ je ovim izletom oborilo nekoliko svojih rekorda, što u pogledu prosjeka godina (28), što u pogledu broja učesnika u zimskom pohodu (55), a naročito se istakao broj sakupljenih PVC čepova za humanitarnu akciju „ Skupljanjem i recikliranjem plastičnih čepova osiguravamo invalidska kolica. Budi dio inicijative! ww.bhcp.webs.com“. Naime, učesnici su se odazvali pozivu Udruženja, i skupili su, slovom i brojem – DVIJE HILJADE ČETIRI STOTINE SEDAMDESET I TRI (2.473) ČEPA!

 

„Vjetar nas je donekle pokolebao da se usmjerimo ka Paljeniku, ali nas je ekipa 'VEDRA' bodrila cijelo vrijeme, tako da smo, uprkos teškim uvjetima, uspjeli osvojiti i ovaj vrh. Jedva čekam naredni izlet!“, izjavila je Safeta Lušić- Hodžić.

 

Nastavak aktivnosti ovog mladog zeničkog udruženja je već u petak, 31. januara 2014. godine, kada će trostruki državni prvak u sportskom penjanju, istaknuti planinar i alpinista i dobitnik Priznanja Sportskog saveza BiH za 2013. godinu, Armin Gazić, održati predavanje „PRIČA ARMINA GAZIĆA: Projekcija osvajanja Sjeverne stijene Matterhorna 4478“, a koje će se desiti u amfiteatru Politehničkog fakulteta u 19:00, a ulaz je besplatan.

 

Fotogaleriju možete pogledati na ovom linku: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.589021554525264.1073741858.519318804828873&type=1 

 

Video-zapis učesnika i prijatelja Udruženja, Haruna Hrustića, možete pogledati ovdje

 

 

VEDRO poziva sve zainteresovane na ovaj i buduće događaje, a sve informacije se mogu dobiti na www.facebook.com/vedro.ba i www.vedro.ba

 

Do sljedećeg izleta, VEDRO vam bilo!

 

PR Udruženja "VEDRO"

Afan Abazović