04 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 Decembar 2013 23:07

Sevdah pjesma u ašku se zače

„Sevdah pjesma u ašku se zače“ simboličan je naziv drugog koncerta sevdaha čiji je organizator Srednja muzička škola Zenica. Posebno je pohvale vrijedna činjenica da je incijator ovog vrijednog projekta učenik Srednje muzičke škole Zanin Berbić, veliki ljubitelj ,poštovalac i interpretator sevdalinke.

 

Prvi koncert sevdaha održan  u aprilu mjesecu 2013.godine, oduševio  je sve posjetioce u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. O izvrsnom prijemu kod publike, svjedoči podatak da se o koncertu  prepričavalo čak u dijaspori.                

 

Tako se došlo na ideju da  se objavi DVD i audio CD s navedenog koncerta. Međutim, na radost učenika, profesora i publike, projekat se nastavlja. Bosansko narodno pozorište Zenica po drugi put će biti mjesto okupljanja svih onih koji žele da razgale dušu sevdahom. U projekat su nesebično uključeni profesori Srednje muzičke škole, bivši učenici-sadašnji studenti Muzičke akademije u Sarajevu. Bitno je naglasiti da projekt u cjelosti, dakle, autorski I produkcijski, potpisuje Srednja muzička škola Zenica.

 

Učesnici su : Gudački orkestar ,orkestar harmonika i vokalna grupa Srednje muzičke škole. Solisti su: Zanin Berbić (vokal, saz), Ajli Handan(vokal), Maida Ibrahimagić (klavir), , dirigenti su Karahodža Ajdin i.Tavić Sanja. Sve aranžmane potpisuje profesor Srednje muzičke škole Zenica Ajdin Karahodža.

 

Sevdalinke: Stade se cvijeće rosom kititi, Kiša bi pala, U Cazinu bijela kula, Mila majko, Zapjevala sojka ptica, Gondže ružo, Zapjevala sojka ptica, Snijeg pade na behar na voće, U đul bašći, Zvijezda tjera mjeseca, Bosno moja poharana…samo su neke od bosanskih gradskih ljubavnih pjesama u kojima će posjetioci imati priliku uživati. Pored toga, biće riječi o nastanku sevdalinke, o tome što je sevdah zapravo,  te zanimljivostima vezanim za nastanak nekih pjesama.

 

Koncert će se održati u subotu , 07.12.2013. godine na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 19 sati i 30 minuta. 

Prodaja ulaznica u Srednjoj muzičkoj školi Zenica po cijeni od 5 KM.