24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 02 Decembar 2013 08:11

Vedro na Bjelašnici

Četiri člana udruženja planinara VEDRO i dva člana planinarskog društva PSD Poštar iz Zenice učestovali su na memorijalnom pohodu ka vrhu Bjelašnice (Opservatorij na visini od 2.067 m.n.v. ), zajedno sa 153 planinara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.



Organizator ovog memorijalnog pohoda bio je planinarski klub Železničar, koji na ovaj način odaju počast sedmorici mladića iz Zemuna i Sarajeva koji su izgubili život 2. decembra 1962. godine u sniježnoj oluji na Bjelašnici.

Nedaleko od Opservatorija na Bjelašnici nalazi se memorijalna ploča posvećena sedmorici mladića, od ukupno jedanaest, koji su navedene godine krenuli na Bjelašnicu kako bi kamerom zabilježili predjele planine za dokumentarac „Bela smrt”, ne sluteći da će sedmorica njih upravo tako i završiti život. Četiri mladića su se uspjela spasiti tako što su se probili do najbližih kuća ispod Bjelašnice.

U sniježnoj oluji stradali su Zemunci Zoran Ivanišin (19), Slobodan Vujinac (18), Nikola Kožuh (16), Aleksandar Krnješevac (15), Anđelko Sabo Pešić (15) i Sarajlije braća Siniša (18) i Zoran (16) Tvorić, dok su se do najbližih kuća uspjeli probiti Miodrag Prvanović, Rifat Hasečić i braća Vojislav i Branko Matić.

Svi planinari su, nakon govora planinara iz planinarskog kluba Železničar, minutom šutnje dali počast planinarima i uputili se nazad prema odredištu, odakle su i krenuli na pohod.

Udruženje planinara VEDRO i PSD Poštar su dobili zahvalnice za učestvovanje na ovom memorijalnom pohodu i dali veliku podršku ovoj organizaciji.


OSTALE FOTOGRAFIJE NA LINKU OVDJE

OSTALE FOTOGRAFIJE NA LINKU OVDJE