19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 21 Novembar 2013 07:35

Vedro na Liscu

Rekordnih, slovom i brojem, osamdeset (80) planinara obišlo je planinu Lisac, na sjeveru zeničke kotline, u organizaciji Udruženja planinara „VEDRO“ iz Zenice. Neočekivano veliki odaziv ljubitelja planine, jeseni i blagodati boravka u prirodi iznenadio je organizatore, te su krajnjim naporom transportovali učesnike izleta do sela Vrselja, sjeverozapadno od Zenice.



Vodeći se lokomotivom „VEDRA“, Nerminom Talamom, tura je išla pokraj Dževadove vode, kroz „borove“, podno Dubovca, tzv. Dilaverovim putem do planinarskog doma PD „Tajan-Lisac“ na Liscu, gdje su domaćini izvanrednom dobrodošlicom, gostoljubljivošću i planinskim čajem ubranim na padinama planine Lisac (op. Nerminu), dočekali učesnike, članove Udruženja „Avantur“ iz Sarajeva, PD „Bočica“ iz Kaknja, PSD „Poštar“ Zenica, PD „Tajan-Lisac“ Zenica, PD „Mladost“ Zenica, PD „Tvrtkovac“ Zenica, ekipu stanice Gorske službe spašavanja Zenica, te već redovne učesnike, prijatelje iz turske EUFOR LOT kuće, Murata, Fuata i Yasina. I pored izuzetno guste magle, koja je u pojedinim dijelovima ture smanjivala vidljivost i na 10 metara, a zbog koje su i ptice pješke hodale, dolaskom u planinarski dom, ukazali su se kratkotrajni sunčani intervali i vedro nebo, koje li koincidencije.

Nakon ugodnog i pjesmom i druženjem ispunjenog vremena u domu, grupa se uputila ka selu Bukovica, na južnim obroncima planine, u čijoj su blizini, nakon dvosatnog silaska, ugledali dimnjake „dragih“ nam pogona ArcelorMittala. Učesnici su zastali kraj spomen-ploče pokojnom Miroslavu Miri Trivanoviću, poznatom zeničkom planinaru i odali mu počast minutom šutnje.

„Baš smo lijepo prošetali, tura nit je teška nit zahtjevna. Iako skoro ništa nismo vidjeli od guste magle, to je razlog više da što prije ponovimo istu turu. Samo vedro!“, izjavio je Mahir Durak, a njegov je prijatelj Harun, inače ljubitelj brdskog biciklizma, izjavio da je dosta drugačije jednu planinu preći na točkovima i na nogama, da oba načina imaju svoju čar, te da poziva sve da izađu iz „zeničkog oblaka“.

Naredni izlet „VEDRA“ je u kraljevsko i revolucionarno Jajce, u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, i to u ponedjeljak, 25. novembra, a više informacija se može dobiti na www.facebook.com/vedro.ba.

Razvedravajmo zajedno – VEDRO