29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Novembar 2013 13:25

Vedro na Pogorelici

OVOG VIKENDA "VEDRILA" SE POGORELICA Udruženje planinara "VEDRO" Zenica i ovaj je vikend iskoristilo za odlazak na jednu od bosanskohercegovačkih planina. Druge nedjelje u novembru, a kao treći izlet od osnivanja, cilj je bila Pogorelica, obronak Vranice.


Šezdeset učesnica i učesnika, među kojima su i ovaj put većina bili mladi Zenice i Kaknja, zatim "stari vukovi" iz planinarskih društava "Tajan-Lisac", "Mladost" i "Tvrtkovac" iz Zenice, te gosti koji su ovom izletu dali međunarodni karakter, trojica predstavnika turske EUFOR LOT kuće iz Zenice, krenuli su iz sela Dusina u fojničkoj općini. Nakon 4,5 km, odnosno nekih 90 minuta hoda, širokih ruku, sa toplim planinskim čajem i zagrijanom salom, dočekali su ih domaćini planinarskog doma "Pogorelica" (1221 m n/v) iz istoimenog planinarskog društva iz Kiseljaka.

U sklopu posjete ovim predjelima, a u pratnji vodiča, gospodina Ivice, učesnici su osvojili vrh Kozice (1432 m n/v) i izveli "Poučnu turu Pogorelice", te se u predvečernjim satima vratili u selo Dusina.

"U Turskoj imamo Uludag, Ararat, Taurus i druge planine, ali vaša zemlja ima tako šarenolik karakter planina da je to za ne povjerovati. Cijenite ovo što imate na ovako malom prostoru! Jedva čekamo nove izlete sa vašom ekipom, jer ste ovo, zaista, sjajno obavili!", u iskrenom razgovoru su izjavili jednoglasno Murat, Fuat i Yasin.

"Iako vidim dosta opreme McKinley, Mammut i drugih marki, ja sam krenula u farmerkama, jer mi je ovo prvi put da idem na planinu sa nekom organizovanom grupom. Mislila sam da neću uspjeti, ali tura uopće nije teška. Fino rasporedite klopu i snagu i - eto vas na vrhu. Sljedeću nedjelju sam već rezervisala svoje mjesto za Lisac. Ne bih da to propustim, da ćuskije padaju!", kazala je učesnica čije je ime poznato Udruženju.

Iz "VEDRA" poručuju da je zdravstveni bilten puno bolji na završnici ture, jer su se atomi kisika u plućima svih učesnika rapidno povećali, te najavljuju novi izlet u nedjelju, 17. novembra 2013. godine na zeničkog ljepotana - planinu Lisac.

Neka i vama bude VEDRO! (facebook.com/vedro.ba)

Udruženje planinara "VEDRO"