28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 04 Novembar 2013 22:43

Bh.liga najjača na svijetu!

Česte su danas rasprave oko toga u kojoj ligi se igra najjači i najljepši nogomet i čija je liga najjača. Neki tvrde da je to engleski Premiership, neki da je to španska Primera, neki da je to talijanska Serie A, neki da je to njemačka Bundesliga itd. No, smiješnije od svega je kako neki portali odnosno stranice prave argumente kako je neka liga najjača. E pa da tako i mi (uz kahvu) izložimo 11 argumenata zašto je (vjerovali ili ne) Premijer liga Bosne i Hercegovine prva u Evropi!

1. NAJVIŠE KLUBOVA SE BORI ZA TITULU:
Premijer liga BiH je poznata kao vrlo neizvjesna i iscrpljujuća liga u kojoj se prvak nerijetko odlučuje u zadnjem kolu. Naime, svake godine je barem 6 ekipa u vrhu, koje se bore za titulu prvaka. Ove godine je upravo šest ekipa koje ulaze ambiciozno u sami finiš sezone i gaje nade da se domognu titule prvaka (realno), a to su: Željezničar, Široki Brijeg, Sarajevo, Borac, Zrinjski te Olimpic. Razlika između prvog i šestog je trenutno 11 bodova, no dosta je ostalo do kraja sezone i s obzirom na nepredvidivost lige, sve je moguće.

2. SVAKO SVAKOGA MOŽE POBIJEDITI:
Premijer liga BiH je takva da teško možemo prije početka sezone prognozirati koja ekipa će doći do titule. Razlog za to leži u činjenici da u ligi nema laganih protivnika te da svako svakoga (bez obzira na mjesto odigravanja utakmice) može pobijediti. Rijetko koja ekipa se može pohvaliti da je pobijedila na Piroti (stadionu Travnika), lider tabele znao je napraviti sjajnu seriju pobjeda i onda izgubiti od zadnjeg na tabeli. Ekipe poput Travnika, Slobode, Leotara ili recimo Zvijezde su vrlo neugodni domaćini te se često kaže kako na tim terenima ne bi ni Barcelona pobijedila. Sve je rečeno!

3. DOK BH KLUBOVI HARAJU EVROPOM, U LIGI DOŽIVLJAVAJU DEBAKLE:

Vrlo važan argument. Skoro svake godine se to dešava. Dešava se da naši klubovi odlično igraju u Evropi i ruše rekorde ali u Premijer ligi neočekivano gube bodove. Primjera radi, Željezničar je 2002. godine u trećem pretkolu Lige prvaka igrao protiv Newcastlea i nesretno poražen sa 0:1. Tri dana kasnije, davljenik Rudar iz Ugljevika (koji je te sezone ispao u drugu ligu) je nadigrao Želju na Grbavici i slavio sa 1:0.
Drugi primjer je FK Sarajevo. Godine 2009. Sarajevo je igralo u trećem pretkolu Europa lige i savladalo Helsinborg sa 2:1 i prošlo u četvrto pretkolo. No, tri dana kasnije “samljela” ih je Modriča Maxima (koja je također te sezone ispala iz lige) sa čak 3:0.

4. SLOBODNO TRŽIŠTE IGRAČA:
Premijer liga je takva da igrači mogu (kada oni to požele) napustiti klub i preći u ljute rivale. Primjera radi, Sead Bučan je nastupao za Sarajevo pa je prešao u ljute rivale Željezničar, Albin Pelak je također nastupao za Sarajevo ali onda otišao u Želju, Raščić je nastupao za Želju pa za Sarajevo itd. Negdje drugo ovo bi bilo teško izvodljivo ali u ovoj ligi je sve moguće.

5.NAJDUŽI POBJEDNIČKI NIZ U EUROPI DRŽI LIDER PREMIJER LIGE BiH:
Aktuelni prvak Premijer lige FK Željezničar imao je niz od nevjerovatnih 10 uzastopnih pobjeda u ligi. Takvim skorom se mogu pohvaliti samo još evropski divovi Real Madrid, Roma ili Braga. No, mnogo je teže ostvariti ovaj niz u BH ligi nego u Primeri (gdje su dominantne dvije ekipe) ili Bwin ligi (gdje su tri ekipe iznad ostalih).

6.IZ ŽELJINOG OMLADINSKOG POGONA STIŽE JEDAN OD NAJBOLJIH NAPADAČA EVROPE:
Izdanak Željine škole nogometa je napadač Cityja Edin Džeko, koji je po statistici trenutno peti napadač Starog kontinenta. Da stvar bude fascinantnija, Džeko je iza sebe ostavio Cristiana Ronalda (kojeg mnogi smatraju najboljim igračem planete), koji je na 6. mjestu. To dovoljno oslikava kroz kakvu paklenu ligu je Edin prošao.

7.NAJDUŽA ZIMSKA PAUZA U EVROPI USLJED ISCRPLJUJUĆEG RITMA IGRANJA:
BiH Premijer liga ima najdužu zimsku pauzu od svih liga. U Engleskoj ligi recimo nema nikako pauze, u Španskoj i Talijanskoj ta pauza traje 15-ak dana a u Premijer ligi BiH traje čak tri mjeseca. Razlog za ovoliko dugu pauzu leži u činjenici da je liga toliko jaka, nabijena tempom i iscrpljujuća da igračima jednostavno treba tolika pauza da se odmore i pripreme za drugu polusezonu.

8.PREMIJER LIGA IZ GODINE U GODINU NAPREDUJE:
Premijer liga BiH napreduje iz godine u godinu. Svake godine u Evropu izlazi sve više predstavnika koji ostvaruju impozantne rezultate. Primjera radi, prije par godina je Slavija iz Sarajeva izbacila iz Europa lige danski Aalborg, koji je godinu dana ranije igrao neriješeno na Old Traffordu sa Man Unitedom.

9. NAZIV “PREMIJER LIGA”:
Ne zove se slučajno ova liga “Premijer liga”. Inače, čast da se tako zove ima još samo Engleska liga tako da, kada pogledate koja liga ima naziv kao i naša liga, sve vam je jasno o kakvoj se ligi radi.

10. NEPREDVIDIV PRVAK:
Prvak Bosne i Hercegovine je uvijek nepredvidiv. Niko se ne može pohvaliti da je odbranio titulu Premijer lige. Prvaci lige su bili recimo Brotnjo, koji je odmah sljedeće sezone ispao a u ligu je ušao Leotar, koji je odmah te godine postao prvak. Ligu je osvajala i Modriča, koja je odmah godinu kasnije ispala u drugu ligu a i Borac, koji je u povratničkoj sezoni u Premijer ligu osvojio trofej.

11. YAYA TOURE:
Mnogi od vas ne znaju da je svojevremeno (2005 godine) na probu u Željezničar došao tada još nepoznati Yaya Toure (danas ponajbolji veznjak na svijetu). No, nakon mjesec dana treniranja nije zadovoljio apetite stručnog stožera plavih sa Grbavice te je otišao put Monaca. Iz Monaca je otišao u slavnu Barcelonu a iz Barcelone u Man City(najskulji transfer na Ostrvu). Yaya Toure je igrač za slabije lige od naše (Primera, Premiership), ali u ovakvoj zahtjevnoj i najjačoj ligi BiH očito ne može doći do izražaja.

Svi ovi navedeni argumenti su neoborivi. Nastavite pratiti našu ligu i uživajte u utakmicama najjače lige na svijetu.

 

Tekst objavljen početkom 2012. na fan stranici FK Fojnica Autori: Edin S. i Emin M.

http://fkfojnica.weebly.com/6/post/2012/03/ekskluzivno-deset-argumenata-zato-je-premijer-liga-bih-najbolja-liga-u-evropi-parodija.html