19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 04 Avgust 2013 06:19

Stvaramo bolji svijet - 8.dan

Plivaj, takmiči se i zapjevaj... -„Marame naše, šarene lijepe...“ Ovim stihovima smo se uvijerili da je bilo vrijeme za ustajanje i da  je novi dan pred nama a uzbudljive pustolovine čekaju naše prve korake. Planinka Amra je razbudila i razgibala naša tijela jutarnjom fiskulturom. Obavili smo jutarnju higijenu pa se zaputili na doručak i topli čaj čiji se miris širio kampom i pojačavao naš apetit.

 

Uslijedile su pripreme za smotru šatora pa i sama smotra koja je protekla bez problema jer su svi bili vrijedni te uredno pospremili svoje krevete. Potom su nas okupili na zbornom mjestu što je značilo da su pred nama neke zanimljive aktivnosti. Podijelili su nas u dvije grupe. I i II četa su se pridružile novim radionicama, a III i IV četa su krenule da razvijaju takmičarski duh u „Vodenoj olimpijadi“.

 

U debelom hladu održane su dvije radionice pod nazivima „Panda“ i „Volonterizam“. Panda radionica  je objasnila značenje diskriminacije i štetu koju ona može nanijeti. Shvatili smo da je diskriminacija nedopustiva i da svi ljudi bez obzira na spol, rod, naciju, vjersku pripadnost, starost, udišu isti vazduh, koračaju istim tlom, vole i poštuju. Druga radionica nas je naučila da je volonterizam neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva. Vrijedne poštovanja su najaktivnije volonterske organizacije u našoj državi a to su Crveni krst, Unicef, Eko služba.

 

Čete koje su krenule na još jedno takmičenje na kojem su se susrele sa četiri kontrolne tačke rasporedjene po plažama Boračkog jezera. Veći dio zadataka na takmičenju je bio u vodi jer su nam visoke temperature vode i užareno Sunce to omogućili. Zadaci su se sastojali od izranjanja kamenja iz vode, presvlačenje u vodi, štafetnom plivanju i formiranju vatre ljudskim tijelima. Nakon  takmičenja, čete su se uputili prema kampu da se odmorimo i nahranimo, pa nastavimo sa aktivnostima. Poslije ručka smo obukli kupaće kostime i krenuli na plažu gdje smo uz kupanje i zanimljive igrice  proveli prelijepe poslijepodnevne sata.

 

Poslije odmora i uživanja vratili smo se na radionice i takmičenje ali sada sa druge dvije čete koje su u prijepodnevnim satima bile van kampa, obuzete takmičarskim duhom. I i II četu očekivali su uzbudljivi sati na „Vodenoj olimpijadi“.

 

Uslijedile su pripreme za večernji zbor na kojem smo dobili detaljne upute o sutrašnjem danu. Večera je bila jako ukusna i naši kuhari spremaju najukusniju hranu na cijelom svijetu. Nakon obroka dočekalo nas je veliko iznenadjenje. U naš tabor je došao poznati bosanskohercegovačko-crnogorski novinar i književnik, gospodin Nenad Veličković-Vela. Rođen je 1962. godine a trenutno živi i radi u Sarajevu. Promovisao nam je svoje cijenjene knjige pod nazivima „100 zmajeva“, „Konačar“ te „Viva sexico“. Predavanje je bilo veoma zanimljivo, poučno i humoristično. Predavača smo ispratili jednim gromoglasnim izviđačkim pozdravom a na poklon dobili nekoliko primjeraka nejgovih knjiga.

 

 Veče smo završili logorskom vatrom i skečevima koje su smislili naši prijatelji. S poslednjim iskrama vatre uputili smo se prema šatorima na počinak i najljepše snove.

 

PR Team

 Izviđački pozdrav.

 Savez izviđača općine Zenica

www.sioz.ba