20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 19 Maj 2013 03:46

Važno: ako putujete

 

Internet stranica "Global Visas" sačinila je listu od deset najčudnijih zakona u svijetu koje turiste mogu koštati mnogo novca ukoliko ih ne poznaju. 

 

Hranjenje golubova 

 

Ukoliko se nađete na trgu Svetog Marka u Veneciji nemojte hraniti golubove. Naime, odlukom gradskih vlasti, a u cilju smanjenja broja golubova i štete koju prave na istorijskim znamenitostima tog grada, izričito je zabranjeno hranjenje golubova. 

 

Vožnja bez dovoljno goriva 

 

Na autoputevima u Njemačkoj izričito je zabranjena vožnja motornih vozila ukoliko u rezervoaru nemate dovoljno goriva. Vozači, budite oprezni! 

 

Vožnja u sandalama 

 

Voziti automobil u sandalama nije preporučljivo, a ukoliko vas španska policija uhvati za volanom u sandalama, bićete krivično gonjeni. 

 

Uriniranje na plažama 

 

Portugalske vlasti odlučili su da zabrane uriniranje na plažama kako bi ih održali čistim. Kako policija uočava prestupnike u ovom slučaju, ostaje misterija. 

 

Pljuvanje 

 

Pljuvanje je omraženo u svim svjetskim gradovima. U nekima od njih, poput prijestolnice Katalonije Barseloni, ukoliko vas tamošnja policija opazi da pljujete po ulici, vrlo vjerovatno ćete platiti kaznu. 

 

Nošenje visokih potpetica 

 

U zaštićenim istorijskim mjestima kao što je grčki Akropolis, izričito je zabranjeno nositi visoke potpetice kako ne bi došlo do oštećenja kamena. 

 

Vožnja automobila sa upaljenim svjetlima 

 

Zakon u Danskoj nalaže vožnju automobila sa upaljenim svjetlima bez obzira da li je noć ili dan. 

 

Žvakanje žvaka 

 

Dok neki smatraju da je žvakanje žvaka znak lošeg bontona, u Singapuru su odlučili da krivično gone sve one koje uhvate u žvakanju ukoliko žvaka nije medicinski preporučena. 

 

Jedenje tokom Ramazana 

 

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima morate strogo poštovati zakone kada je reč o konzumiranju hrane tokom svetog mjeseca Ramazana. U toku posta izričito je zabranjeno jesti na javnim mjestima. 

 

Gaženje novčanica 

 

Na Tajlandu se gaženje novčanica sa likom kralja smatra velikom uvredom i kriminalnim činom.