29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 11 April 2013 10:50

Tim iz Turske na SP SSD-a

 

Nakon što se od 4. šampionata u Minhenu na takmičenju redovno pojavljuju selekcije Amerike i Kanade, te nakon učešća Australije na 5. prvenstvu,  dočekali smo i predstavnika iz Azije Prvi put na sljedećem jubilarnom  X. svjetskom  prvenstvu bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu/futsalu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, koje će biti održano u Švedskoj – Västerås  od 3. do 5. maja 2013. učestvovaće i jedna azijska ekipa, selekcija Bosanaca i Hercegovaca iz Turske.  


Tim je sastavljen od naših studenata koji studiraju i igraju fudbal u Istanbulu, Ankari, Izmiru i Bursi. Informaciju više dao nam je član ekipe Vedad Halilović iz  Istanbula: “Prije svega sretni smo što ćemo učestvovati na  ovom eminentnom takmičenju, što ćemo se družiti s našim zemljacima iz cijelog svijeta. Želja nam je da od sada redovno učestvujemo na  šampionatu. Ekipa će u krajnjoj situaciji put i troškove snositi sama. Doduše, već sada imamo obećanja da će nam financijski pomoći naša Federacija kulturnih udruženja Bošnjaka u Turskoj, a uz to svi smo se angažovali da među mnogobrojnim Bošnjacima u Turskoj pronađemo i nekog  sponzora.


Ova ekipa zajedno igra već dvije godine i do sada je osvojila niz prestižnih futsal turnira u Turskoj, tako da na ovo prevenstvo ne dolazimo kao autsajderi, već imamo želju da se uključimo u borbu za jednu od medalja. Pored mene u ekipi igraju: kapiten Enes Cikotić, te Ademir Hadžo, Dino Surbegović, Senahid Murić,  Asmir Spahić, Sadam Demić, Muhibija Oručević, Alem Lper i Mustafa Oručević. To su sve mladi momci željni dokazivanja, a u Tursku na studije došli su iz Breze, Gračanice, Sarajeva, Doboj-Istoka, Visokog, Zenice i Tuzle.


Osim toga ovo nije konačni spisak ekipe, jer kako se saznalo da idemo na prvenstvo u Švedsku, svakog dana nam se javi neko od novih igrača, tako da ćemo najvjerovatnije organizovati jednu izbornu utakmicu kako bi dopunili ekipu.”  Ovaj najveći sportski događaj u dijaspori u istinskom smislu počinje opravdavati epitet Svjetski, jer nakon što se od 4. šampionata u Minhenu na takmičenju redovno pojavljuju selekcije Amerike i Kanade, te nakon učešća Australije na 5. prvenstvu,  evo konačno smo dočekali i predstavnika iz Azije.