29 Mart 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 14 Decembar 2012 12:41

BiH odustala od Eurosonga 2013.

 

Prema informacijama koje su dostupne javnosti, BiH je proteklog mjeseca preliminarno Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) potvrdila učešće na Eurosongu 2013. godine, a danas je krajnji rok do kada zemlje mogu odustati bez finansijskih posljedica, što je BHRT i učinio.  Poslovodni odbor Radio televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) donio je službenu odluku da ne učestvuje sa pjesmom predstavnicom  BiH u Eurosong takmičenju 2013. godine koje će biti održano  u švedskom Malmou.

 

BHRT je početkom mjeseca decembra uputio preliminarnu prijavu za Eurosong 2013. godine sa zadrškom da će do 15. ovog mjeseca saopštiti i službenu odluku. Uloženi  su dodatni, maksimalni napori da se osiguraju uslovi za pripremu i realizaciju ovog važnog ali i istovremeno kompleksnog i zahtjevnog projekta, budžet,  finansijska konstrukcija  i  jednako tako se istraživao sveukupni društveni ambijent u BiH i regionu koji evidentno je još uvijek u ekonomskoj kriziji i recesiji.

 

Nažalost, svi pokazatelji su bili u prilog odluci da se za  Eurosong 2013. godinu odustane od aktivnog sudjelovanja, zbog sveukupnog ambijenta i za 2013. godinu neizvjesne  projekcije stanja na tržištu u BiH.

 

I pored činjenice da Bosna i Hercegovina  kroz  JRT shemu bivše Jugoslavije,  te kao samostalna država učestvuje na Eurosong takmičenju od 1961. godine, da je zabilježila i izuzetne uspjehe, posebice sa predstavnicima  "Hari Mata Hari" (3. mjesto) i Dino Merlin (6. i 7. mjesto), u donošenju službene odluke o odustajanju od zvaničnog takmičenja za Eurosong 2013. godine morali su se uvažiti realni finansijski  pokazatelji  i sveukupni  ambijent u BiH.

 

BHRT,  punopravna članica EBU-a, iako naredne godine ne participira u Eurosong takmičenju osiguraće za sve poklonike Eurovizije, u programima BHT1 i BHradija1, prijenose polufinalnih i finalne večeri, navodi se u saopštenju.

 

Podsjećamo, još ranije su od ovog takmičenja odustali Portugal, Poljska Grčka i Slovačka, a istu mogućnost razmatrao je i Kipar, no ipak je u posljednjem trenutku potvrdio svoje učešće.

 

Grci, iako najčešće favoriti, nisu ni razmatrali mogućnost učešća 2013. godine jer, kako navode iz državne grčke televizije, "ne bi bilo moralno učestvovati na Eurosongu tokom najveće krize u historiji naše zemlje".