20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 30 Septembar 2012 23:09

Bh. beskućnici u Zenici

U sklopu priprema za odlazak na Svjetsko malonogometno prvenstvo u Meksiko,   u posjeti Zenici je bila Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH. Domaćin posjete je nevladina organizacija Lokalno omladinsko vijeće regije Zenica (LOV). Odigrana je malonogometna revijalna utakmica Reprezentacija BESKUĆNIKA BiH i Ekipa LOV-a regije Zenice. Upriličeni su susret sa načelnikom Zenice Husejinom Smajlovićem, posjeta Javnoj ustanovi Dom i porodica, obilazak grada, ručak i druženje, posjeta Nogometnom centru NS BiH u Zenici, a sinoć i prisustvo na nogometnoj utakmici Premijer lige BiH, Čelik:Željezničar 

 

Ukratko o nosiocu projekta za BiH:

Udruženje „HO Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus" (MFS - EMMAUS) osnovano je 1999. godine, sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna. MFS - EMMAUS djeluje kroz razne projekte, prilikom kojih je pružena pomoć raseljenim osobama, ilegalnim migrantima, žrtvama trgovine ljudima, starim i iznemoglim osobama, beskućnicima, rizičnim skupinama mladih ljudi, ovisnicima, te ostalim ugroženim osobama. Više o MFS-EMMAUS-u na http://www.mfs-emmaus.ba/. Jedan od projekata koje realizuje MFS-EMMAUS je i „Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH“.

 

O projektu:

Krajem mjeseca marta 2011.godine predstavnici Udruženja MFS - EMMAUS su posjetili Udrugu „Most“ (prihvatilište za beskućnike) u Splitu, gdje se po prvi puta razmatralo učešće bosanskohercegovačke malonogometne reprezentacije beskućnika na turnirima u regiji, te na Svjetskom prvenstvu za beskućnike (Homeless World Cup) u narednom periodu (Mexico 2012.). Nakon ispunjavanja kriterija potrebnih za članstvo postavljenih od strane HWC organizacije, 11. augusta 2011.godine stigla je i zvanična potvrda o članstvu malonogometne reprezentacije beskućnika BiH. Potvrdom o članstvu u HWC-u za partnera na projektu ispred BiH imenovan je MFS - EMMAUS. Ovim imenovanjem MFS - EMMAUS je preuzeo odgovornost za organizovanje svih aktivnosti u okviru projekta na nivou BiH. 

 

Nedugo zatim, 22.11.2011. godine MFS - EMMAUS dobio je i zvaničnu potvrdu za učešće reprezentacije beskućnika BiH na desetom Svjetskom prvenstvu beskućnika, koje će se održati od 06. do 14. oktobra 2012. godine u Mexicu. Na ovogodišnjem HWC-u učestvovat će 56 reprezentacija u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji, a pored reprezentacije BiH među njima su i zemlje iz našeg regiona (Slovenija i Hrvatska). Glavni sponzor ovogodišnjeg HWC-a je domaća mexička kompanija TELMEX koja je ujedno i najveći donator Homeless world cup fondacije.


Cilj projekta: „MFS-Emmaus, realizirajući ovaj projekat, kreira mogućnosti beskućnicima i drugim socijalno isključenim kategorijama (prognanicima, osobama koje žive u kolektivnim smještajima i izbjegličkim centrima, pripadnicima manjina, bivšim ovisnicima, djeci bez roditeljskog staranja i dr.) u društvu da sa margina društva pređu u centar društvenih dešavanja, da se ponosno predstave na globalnom nivou, budu istinski ambasadori naše zemlje i da uz to mijenjaju svoje živote. Reprezentacija beskućnika je jedan od projekata kojim se nastoji skrenuti pažnja šire javnosti o siromaštvu i problemima beskućnika u BiH, nudeći fudbal kao instrument za postizanje tog cilja. Aktivnim angažmanom beskućnika i medijskom promocijom događaja, nastoji se postići da društvo, ne samo prepozna problem i potrebe beskućnika, već i da preuzme odgovornost za kontinuiranu podršku u rješavanju problema socijalne isključenosti ove ali i drugih socijalno ranjivih kategorija.“


Homeless World Cup (HWC) odnosno Svjetsko prvenstvo beskućnika je međunarodni sportski projekat koji je nastao 2003.godine kao rezultat saradnje socijalnih poduzetnika iz Austrije i Škotske u rješavanju problema socijalne isključenosti beskućnika i drugih socijalno isključenih kategorija u društvu. Projekat je neovisan o bilo kojoj krovnoj fudbalskoj organizaciji u svijetu (UEFA, FIFA ili nacionalni fudbalski savezi), iako ima podršku prije svih od UEFA-e ali i pojedinih nacionalnih saveza, te velikog broja sadašnjih fudbalskih i drugih sportskih veličina i imena koji su njegovi globalni ambasadori. Među njima su Didier Drogba, Michael Essien, Rio Ferdinand, Alex Feguson, Eric Cantona, Lilian Thuram, Emmanuel Petit, Luis Hamilton, Paolo Maldini, Arsen Venger (bio predsjednik organizacionog odbora prvenstva u Parizu 2011.) i mnogi drugi.

 

Projekat Homeless World Cup ima za cilj pozitivnu stranu nogometa usmjeriti na teško socijalno isključene osobe i druge marginalizirane kategorije društva, kako bi putem sporta promovisali potrebu za pomoć tim ljudima. Jedan od najvažnijih ciljeva je socijalno uključivanje sudionika, koja se pokazala kao najuspješnija strategija u mnogim državama. Više o HWC-u na http://www.homelessworldcup.org/ gdje je predstavljena i BiH reprezentacija na http://www.homelessworldcup.org/groups/bosniaherzegvina

HWC danas ima 72 zemlje članice. Prvenstvo se održava svake godine, a posljednje je bilo organizovano 2011.godine u Parizu, Francuska. Kako je to izgledalo u Parizu možete pogledati na http://www.youtube.com/watch?v=w1sovrxT8Ns&;list=PL0F401D1B0347CC91&index=2&feature=plcp i na http://www.youtube.com/user/HomelessWorldCup


Prvi nastupi BiH i saradnja sa reprezentacijama iz regije. Na gore pomenutom sastanku u Splitu predstavnici Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH su dogovorili i formirali regionalno takmičenje koje će nositi naziv European Social Cup (Evropski socijalni kup) i održavat će se svake godine. Prvi takav turnir održan je u julu 2011.godine u Sloveniji. Na pomenutom turniru reprezentacija BiH je zauzela drugo mjesto (više na http://www.youtube.com/watch?v=GRHvGFnPsbk) iza domaćina Slovenije. Ove godine BiH je bila domaćin turnira u Srebrenici i osvojila prvo mjesto.

Sve aktivnosi MFS-EMMAUS-a u okviru ovog projekta, vijesti i fotografije sa svih nastupa reprezentacije možete pogledati na facebook grupi reprezentacije beskućnika BiH http://www.facebook.com/groups/342987115731146/?bookmark_t=group ili na našoj web stranici http://www.mfs-emmaus.ba/Default.aspx Podršku ovom projektu dali su i A reprezentativci BiH Vedad Ibišević i Emir Spahić, te su za potrebe promocije projekta uradili video u kojem daju svoje pohvale o svemu.

 

beskucnici2