17 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 07 Maj 2012 21:20

Nemilska Alka 02./03. juni

Ovogodišnja "Nemilska alka 2012." biće održana 02-03. juna 2012. godine. Okupljanje takmičara i gostiju biće organizovano u poslijepodnevnim i večernjim satima 01. juna 2012. g. u Omladinskom naselju u Nemili, neposredno uz auto-put M-17 (Sarajevo - Doboj). Neće okasniti ni oni takmičari i gosti koji pristignu do 9,00 sati u subotu, 02. juna 2012. g.
Prelijep ograđen kompleks Omladinskog naselja smješten je usred zelenila tačno preko puta benzinske pumpe "INA" u Nemili. Do Nemile se može doći iz pravca Doboja i iz pravca Zenice, auto-putem, ali i željezničkim saobraćajem.  Veliku nam je radost da Vas zajedno sa ostalim izviđačima iz BiH i susjedstva ponovo ugostimo u Nemili. Jer skautizam ne poznaje granice, niti barijere. Barijera i predrasuda ne bi ni bilo da svijetom upravljaju skauti... "Nemilska alka 2012.", jedinstvena je prilika da počastite vaše mališane nezaboravnim doživljajima i da otkrijete zašto ovu izviđačku alku, njezini redovni učesnici ocjenjuju samo u superlativima.  Kako bismo omogućili učešće što više odreda - sve učesnike rasteretili smo troškova kotizacije.


Više podataka i kontakt osobe možete dobiti na Facebook Odred izviđača "13. april" Nemila.

Pogledajte galeriju fotosa sa prošle Alke - klikom za korisnike Facebooka - ovdje
Ukoliko želite da Vam propozicije takmičenja pošaljemo na određenu e-mail adresu javite nam!

SAVEZ IZVIĐAČA BOSNE I HERCEGOVINE
SAVEZ IZVIĐAČA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
ODRED IZVIĐAČA “SAFET RIBIĆ” NEMILA
organizuje

TRADICIONALNI IZVIĐAČKI VIŠEBOJ: “NEMILSKA ALKA 2012”
01. - 03. 06. 2012. godine

Odred izviđača “Safet Ribić” Nemila organizuje tradicionalni izviđački višeboj: “NEMILSKA ALKA 2012”, takmičenje za poletarce, izviđače i planinke, koje će se ove godine održati 01. 02. i 03. juna 2012. godine, u Omladinskom naselju Nemila.

Ove godine naš odred slavi 40 godina postojanja, te će svečana skupština odreda povodom 40 godina postojanja biti održana u sklopu manifestacije “Nemilska ALKA 2012”.

PROPOZICIJE TAKMIČENJA:

SASTAV EKIPA:
Ekipe se sastoje od pet članova 2+3 (dvije planinke i tri izviđača) ili 3+2 (tri planinke i dva izviđača) , koje su dužne u svom sastavu imati tri mlađa izviđača i dva starija izviđača- planinke.

Ukoliko ekipe budu u satavu 4+1 / 5+0, ili ne budu zastupljene kategorijama oduzima se 10% odnosno 20% od ukupno osvojenih bodova.

DISCIPLINE “NEMILSKE ALKE 2012.”:
Takmičenje za izviđače i planinke, će imati 13 disciplina:
Konstrukcija staze
Prelazak staze po K.T.
Izvještaj sa staze + putni znaci na stazi
Semafor
Šatorologija
Čvorologija
Streljaštvo
Kroki
Panoramski snimak
Prolaz kroz minsko polje i Itinerer
Test
Prva pomoć - praktično
“ALKA”, alkarsko skautsko nadmetanje u kojem skauti "jašući" bicikl pokušavaju pogoditi u alku koja se nalazi iznad njihove glave.

POJAŠNJENJE DISCIPLINA :
1. Konstrukcija staze : je osnovni zadatak u izviđačkom takmičenju. Na našem predviđenom takmičenju, ekipe će ovaj zadatak raditi praktično na topografskoj karti, koristeći priručna sredstva za rad u topografiji. Ekipa je dužna na topografskoj karti R 1:25000, pronaći i ucrtati kontrolne tačke koristeći: - zadane koordinate - azimut i daljinu - dva azimuta i daljinu - kombinaciju gore navedenih elemenata Svaka tačno pronađena kontrolna tačka se boduje sa 50 bodova. Maximalan broj bodova je 300. Dopuštema tolerancija je 2 mm.

2. Prelazak staze po K.T. : Ekipa je dužna proći stazu po redosljedu kontrolnih tačaka, koristeći topografsku kartu R 1:25000. Kontrolne tačke su već ucrtane na karti i po prelasku svake kontrolor će ovjeriti ekipi prolaz na posebnom formularu. Staza je dužine 4 km, kroz naselje Nemila. Ekipa je dužna prilikom prelaska staze držati se izviđačkog kodeksa ponašanja, kretati se u koloni po jedan sa zastavom ekipe na čelu. Vremenski rok izvršenja zadataka je četiri sahata od polaska ekipe sa starta. Maximalan broj bodova za prelazak staze je 400 bodova.

3. Izvještaj sa staze - putni znaci na stazi: Ekipa je dužna da tokom staze sačini izvještaj sa staze , bilježeći važnije detalje , na stazi će također biti raspoređeni putni znaci sa desne strane puta , na putu ili objektima, koje je ekipa dužna zapaziti , primjeniti, ucrtati i objasniti značenje. Izvještaj sa staze nosi 100 bodova, za nekompletan i neuredan izvještaj oduzimaju se bodovi, i to 5 % od ukupnog broja bodova. Putni znaci se boduju 5 bodova po znaku.

4. Semafor: Ekipa pomoću signalnih zastavica prenosi poruku od 30 slova (bez č,ć,š,đ,ž,dž,x,y,q i w). Vrijeme za prenos poruke je 90 sekundi. Svako tačno preneseno slovo se boduje sa 2 boda. Ako poruka ima 22 i više tačnih slova, dobija se bonus na vrijeme. Bonus se računa tako što ekipa sa najboljim vremenom dobija 40 bodova, sa drugim vremenom 20 bodova i trećim najboljim vremenom 10 bodova. Maximalan broj bodova je 100.

5. Šatorologija: U ovoj disciplini učestvuje čitava ekipa a zadatak je da u što kraćem vremenskom periodu podignu, sruše i spakuju šator (tipa:izviđač ili planinka sa podom),vodeći računa o ispravnosti postupaka podizanja i rušenja šatora. Sistem bodovanja je: - postavljanje kočića sa ispravno zategnutim konopcima, ispravno postavljenom konstrukcijom, zategnutosti platna i poda po 10 bodova. Ispravno izvršen zadatak nosi 100 bodova. Vremenski rok za izvršenje zadatka je 5 minuta. Najbolje vrijeme koje postigne ekipa, pod uslovom da su sve zahtjevane stavke podizanja šatora ispravne, boduje se sa 50 dodatnih bodova.

6. Čvorologija: Učestvuje kompletna ekipa, tako da svaki član ekipe izvlači karticu na kojoj se nalazi jedan od jedanaest ponuđenih čvorova (mrtvi, policijski, skraćivaljka, zastavni, ribarski, vrzina petlja, kaubojski, škotski, peretak, vatrogasni i ambulantni čvor ), ocjenjuje se tačnost urađenih čvorova u vremenu od 2 min. Svaki ispravno urađen čvor boduje se sa 20 bodova. Maximalan broj bodova je 100.

7. Streljaštvo: Gađanje se vrši vazdušnom puškom sa udaljenosti od 10 metara bez naslona. Istovremeno gađa cijela ekipa sa po 3 dijabole koje se zbrajaju i boduju. Broj pogođenih krugova je ujedno i broj osvojenih bodova. Boduje se ekipno. Ekipa može osvojiti maksimalno 150 bodova

8. Kroki: Kroki kontrolne tačke predstavlja pregledan crtež određenog terena, izrađen uz pomoć pribora za crtanje u određenoj razmjeri i određenom radijusu, sa označavanjem sjevera i topografskim elementima, određenim tačno uz upotrebu busole i topografskog pribora, što znači da objekti moraju biti precizno ucrtani u odnosu na stajnu tačku. Kroki se radi u razmjeru R 1:500 i radijusom 50 m. Ispravno urađen zadatak boduje se sa 400 bodova. Djelimično urađen zadatak neće biti bodovan.

9. Panoramski snimak: Panoramski snimak je crtež slobodnom rukom dijela prirode. Bitno je da se ne ucrtavaju pokretni elementi. Tehnika crtanja je po izboru. Maksialan broj bodova je 100.

10. Minsko polje i itinerer: Ekipa prolazi kroz zamišljeno minsko polje u koloni po jedan koristeći zadate azimute i dužine uz dozvoljeno korištenje kanapa ili većeg metra mezbana. Ispravan prolaz donosi 100 bodova.

11. Itinerer: Itinerer minskog polja se radi u razmjeru R1:250 maksimalan broj bodova je 150.

12. Test: Test rješava cijela ekipa istovremeno. Test se sastoji od 20 pitanja (5 iz prve pomoći, 10 iz izvidništva i 5 iz opšteg znanja). Tačan odgovor nosi 5 bodova maksimalan broj bodova je 100.

13. Prva pomoć – praktično: Učestvuje kompletna ekipa , boduje se tehnika, pravilno urađen zadatak i timski rad , maksimalan broj bodova je 100.

14. ALKA: Za ovu disciplinu važe standardna pravila “SINJSKE ALKE”, tako što ekipa uz pomoć bicikla pokušava pogoditi u “SRIDU” . Alka (meta) je podjeljena na tri djela, boduju se pogoci : U DVA, U TRI i U SRIDU , boduje se pojedinačno i ekipno.

PREDZADATAK za sve ekipe :

1. AMBLEM I MARAMA ODREDA UČESNIKA ili AMBLEM – GRB GRADA - max. 100 bodova
2. ZASTAVA EKIPE - patrole UČESNICE “NEMILSKE ALKE 2012”-
( dimenzije vodne zastave , sa vidljivim imenim odreda i patrole , na platnu, papiru i sl, tehnika izrade po izboru ) maksimalno – 50 bodova.
3. KZP (za izviđače- starija izviđače, i planinke).Ekipe se dužne pripremiti KZP u trajanju 3- 5 minuta. Boduje se sa 50 bodova.

LIČNA OPREMA za sve kategorije:
Izviđačka uniforma ili majica sa oznakama, kišna kabanica, vreća za spavanje, izviđačka knjižica sa uredno plaćenom članarinom i ovjerena zdravstvena knjižica.

KOLEKTIVNA OPREMA za izviđače i planinke:
Ekipa je dužna sa sobom ponijeti: ranac, pribor za pisanje i crtanje , busolu i signalne zastavice, mezban, prva pomoć, zastava patrole sa vidljivim imenom odreda, ( dimenzije vodne zastave , tehnika crtanja i izgled po izboru )

PRIJAVE EKIPA se mogu slati na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Ekipe su dužne poslati prijave najkasnije do 25. 05. 2012. god. Sve ekipe koje ne budu blagovremeno prijavljene, dobit će 50 negativih bodova.

DODATNA POJAŠNJENJA :
Svako nedolično ponašanje ekipa će biti kažnjavana sa oduzimanjem 50 bodova ili eventualnom diskvalifikacijom!

Tokom izvršenja zadataka na stazi mogu biti samo članovi ekipe, suprotno tome, ekipa će biti diskvalifikovana i udaljena sa staze.

Odred izviđača “Safet Ribić” Nemila - zadržava sva prava izmjena propozicija i termina takmičenja !

Ekipe su dužne doći u Nemilu 01. 06.2012 do 20:00 sati , a najkasnije 02. 06. 2012. godine do 09:00 sati, na lokaciju “Omladinskog naselja ” u Nemili,
( preko puta benzinske pumpe INA ).
Trajanje takmičenja je dva dana!

ZA SVE UČESNIKE I NJIHOVU PRATNJU JE OBEZBJEĐEN SMJEŠTAJ I HRANA , KZP I DOSTA IZNENAĐENJA .

Satnica akcije :
PETAK - Dolazak ekipa i KZP
SUBOTA - Otvaranje takmičenja, takmičenje u izviđačkim disciplinama i svečana
skupština odreda povodom 40 godina postojanja

NEDJELJA –Nastavak takmičenja (izviđačka alka), proglašenje pobjednika u svim disciplinama, dodjela priznanja i nagrada, zatvaranje takmičenja, ispraćaj ekipa.

NAGRADE:
Za osvojena prva tri mjesta “Nemilski alkar 2012” dodjeljuju se pehari i medalje

Za osvojeno prvo mjesto “Nemilski alkar 2012” nagrada je bicikl.

Za ukupan plasman prve tri ekipe “Nemilska alka 2012” dodjeljuju se pehar i medalje

Prvoplasirana ekipa u ukupnom plasmanu osvaja i prelazni pehar

ŽELIMO DA SVI UČESNICI ZAJEDNO DOŽIVE NEZABORAVNU ČAROLIJU IZVIĐAČKOG DRUŽENJA !

Za sve dodatne informacije obratite se:
Seid Hamzić- starješina odreda: +387 061/ 595 - 874
Zuhdija Mujić – sekretar odreda: +387 061/ 416 - 546
Dženis Skopljak – načelnik odreda: +387 062/ 377 - 306

PROTOKOL “ NEMILSKA ALKA 2012”

01. 06. 2012. GODINE

18:00 – 24:00 PRIJEM GOSTIJU IZ I KULTURNO ZABAVNI PROGRAM

02. 06. 2012. GODINE

07:00 - USTAJANJE

07:00 – 07:30 – JUTARNJA HIGIJENA I POSPREMANJE

07:30 – 08:30 – DORUČAK

08:30 – 09:00 – PRIPREME ZA STROJ

09:00 – 09:30 – POSTROJAVANJE I PRIPREMA ZA OTVARANJE IZVIŠAČKOG TAKMIČENJA

09:30 – 10:00 – PRIJAVE EKIPA

10:00 - INTONIRANJE IZVIĐAČKE HIMNE

10:05 - OBRAĆANJE NAČELNIKA AKCIJE

10:30 – 16:00 – TAKMIČENJE PO DISCIPLINAMA

13:00 – 13:30 – RUČAK

16:00 – 17:00 – SLOBODNE AKTIVNOSTI, ODLAZAK U KRALJEVSKI GRAD VRANDUK

17:00 - PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

17:30 - SVEČANA SKUPŠTINA ODREDA IZVIĐAČA “SAFET RIBIĆ” NEMILA

- OBRAĆANJE ČLANOVA UPRAVE ODREDA

- OBRAĆANJE PREDSTAVNIKA SI FEDERACIJE BiH

- OBRAĆANJE ZVANICA

- DODJELA PRIZNANJA I ZAHVALNICA

20:00 - KULTURNO ZABAVNI PROGRAM

1. NASTUP KUD “ĐULISTAN” NEMILA

2. NASTUP ČLANOVA ODREDA IZVIĐAČA “SAFET RIBIĆ” NEMILA

3. NASTUP ČLANOVA IZ GOSTUJUĆIH ODREDA IZVIĐAČA

22:00 - LOGORSKA VATRA

24:00 - POVEČERJE

03. 06. 2012. GODINE

07:00 - - USTAJANJE

07:00 - 07:30 - JUTARNJA HIGIJENA

07:30 – 08:30 - DORUČAK

09:00 - POSTROJAVANJE I PRIPREMA ZA ALKARSKO NADMETANJE

09,00-11,00 TAKMIČENJE ZA NAJBOLJEG ALKARA I PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

11:00- 11,30 - ISPRAĆAJ GOSTIJU

PRIJAVA EKIPE

ODRED IZVIĐAČA _________________________________________

MJESTO ____________________

IME EKIPE _________________________________

1. _______________________________ vođa ekipe

2. _______________________________ član

3. _______________________________ član

4. _______________________________ član

5. _______________________________ član

IME EKIPE ____________________

1. _______________________________ vođa ekipe

2. _______________________________ član

3. _______________________________ član

4. _______________________________ član

5. _______________________________ član

VOĐE PUTA

1.___________________________________

2.___________________________________

Ekipa dolazi u Nemilu ______________________________________________,

(navesti prevozno sredstvo)

orijentaciono u _____________________________________________________.

(navesti vrijeme dolaska)

M.P.

Načelnik odreda

_________________