28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 06 April 2012 22:39

Ljudina Mehmed Dizdarević Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Sjećate li se ko je Mehmed Dizdarević? Znate li rudara iz Zenice pod tim imenom i prezimenom? Sad vam je malo poznatije. Google navodi desetine tekstovao teškoj rudarskoj nesreći u kojoj je on teško stradao, ali ipak prošao bolje od kolega koji su poginuli. Internet, a i moja novinarska bilježnica ukazuju i na višemjesečnu akciju spašavanja rudara iz Vrselja, na dane i noći koje sam provodio na relaciji rudnik - Kantonalna bolnica - vrh Vrselja. Zvao Italiju zvao kabinet tadašnjeg potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe. Imao sam ČAST upoznati Mehmeda, kad je stigao jedne mračne noći u svoje Vrselje. Iscrpljen (vidi sliku), ali bolje. Od tada smo u kontaktu preko Facebooka, mislim par puta telefonom, kafa i tako. Ljudina. Uvijek bi progovorio o nepravdi, o problemima u bivšoj firmi. Nažalost, u Vrselje sam dolazio opet zbog smrti Mehmedovih sumještana, gotovo nikad "po finom razlogu".

 

Jutros mi je zazvonio telefon i na displeju je pisalo njegovo ime. U trenutku, a pod dojmom lošeg raspoloženja povodom 6.aprila, godišnjice početka opsade Sarajeva, da je nešto ružno. Razgovor je trajao kratko. Ljudina Mehmed je trebao savjet - našao je novčanik, po debljini pun para. Šta da radi. Da li da ide na policiju ili radio stanice. Sugerisao sam mu šta da uradi i narednih sati razmišljao kako veliki čovjek uvijek bude veliki, a najveći u nevolji. Mehmed je prvi, bez sekunde razmišljanja, došao da da krv stradalim navijačima FK Sarajevo kod Vranduka. Vratili su ga jer je ionako sma loše poslije silnih operacija, da umalo njemu treba doza krvi. Mehmed je ljudina, humanista, skromni rudar iz Vrselja. ČOVJEK, VELIKIM SLOVIMA.

Danas je to uvidjela i gospođa Smilja Karaman, zenička penzionerka koja je izgubila novčanik sa cijelom penzijom, koju je našao Mehmed. I naravno, bez razmišljanja vratio, na osnovu dokumenata iz novčanika. Pošteni Mehmed Dizdarević iz Vrselja živi u gradu kojeg su mnogi opuhali, opljačkali i uzeli nam iz novčanika, da i nismo svjesni. I uzimaju. Sreća, danas kod Muzeja se zatekao LJUDINA MEHMED, a ne neki od tih. 

- Jedna prolaznik mi je dobacio - ja budale, uzmi to sebi, ionako ti treba. Bože sačuvaj, đe ću tuđe uzet, jel on normalan? - kaže nam Mehmed. Mehmed Dizdarević je bivši komorat RMU Stranjani, stradao prije tri godine i 22 dana u eksploziji. Kao Član čete za spasavanje umalo je smrtno stradao i zadobio teške, trajne posljedice. ALI JE OSTAO LJUDINA.



Čitano 4528 puta Zadnji put promjenjen petak, 06 April 2012 23:24