29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 29 Januar 2012 02:55

Neispravna voda u ZDK

vodaPrema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zeničko – dobojskog kantona, u decembru je, od broja donesenih uzoraka za mikrobiološku analizu neispravno bilo 6, 7 posto, što je pogoršanje u odnosu na prethodne mjesece. Prema istoj analizi, dok su svi uzorci vode iz gradskih vodovoda bili ispravni, čak 7,9 posto onih iz drugih vodnih izvora bilo je mikrobiološki neispravno.

Ipak, neznatan procenat uzoraka iz gradskih vodovoda (Zavidovići i Breza) bio je neispravan, kako kažu stručnjaci, sa aspekta fiziko – hemijske analize. U ovim analizama čak svaki treći uzorak vangradskih izvora (32 posto) bio je hemijski neispravan, što predstavlja značajno pogoršanje fiziko-hemijskog kvaliteta vode iz lokalnih vodnih objekata (bunari, seoski, mjesni vodovodi).

 

Kako ističu u Zavodu, i dalje je najveći problem što lokalni, mjesni, gradski vodovodi i drugi izvori ne dostavljaju značajan i potreban broj uzoraka vode za piće u Zavod, pa sui rezultati bazirani na realtivno malom broju uzoraka u odnosu na cjelokupan broj izvorišta u ZDK.