29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 07 Februar 2012 21:25

GSS pronašao trojicu Zeničana

Pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Zenica večeras su oko 21 sat, nakon petosatne potrage, pronašli u rejonu Tvrtkovca trojicu čobana, koji su ostali zatočeni usljed velikih nanosa snijega na putu kao području te planine na više od hiljadu metara nadmorske visine. Pronađeni su Amel i Alija Durmiš, koji su sa komšijom čuvali stoku na tom području.

- Zatekli smo ih u relativno dobrom stanju, s obzirom u kakvom području su se snalazili. Na dijelu puta nanosi su preko tri metra. Najmlađi od trojice, Amel imao je promrzline, pa smo odlučili da njega prebacimo do medicinskog tima, a dvojica, njegov otac Alija i komšija su ostali gore, jer imaju zalihe. Do tog područja, i to jako teško, može se samo motornim sankama, kazao nam je Nijaz Zec, vođa tima GSS-a koji je učestvovao u pronalasku čobana, sa kojima su članovi porodica izgubili kontakt još u nedjelju. Oni su se nalazili na širem području zaseoka Zahići u mjesnoj zajednici Seoci, četrdesetak kilometara od centra Zenice .

Kako nam je kazao Zec, pozvan je medicinski tim koji će terenskim vozilom stići podno Tvrtkovca, a oko 21,15 sati započelo je spuštanje tima GSS-a sa ove planine prema putnoj komunikaciji, gdje će predati povrijeđenog.