28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 28 Februar 2012 16:12

Video: protesti taksista u Zenici

Više od 250 taksista iz svih općina Zeničko – dobojskog kantona (ZDK), formiralo je danas kolonu dugu više od kilometra ispred sjedišta Vlade i Skupštine ZDK. Na nogama su ipsred zgrade Vlade i Skupštine ZDK čekali ishod sjednice Skupštine ZDK, zbog koje su i protestvovali.

Podsjetimo, na dnevnom redu pred zastupnicima su se našle izmjene propisa o obavljanju taksi djelatnosti, koji bi omogućili da općinska vijeća određuju broj taksista, dok je to do sada činilo udruženje taksista, uz saglasnost Kantona.

 

U resornom ministarstvu smatraju da je «došlo vrijeme da se djelovanje taksista uokviri u zakone», te da je nemoguće da «udruženje građana provodi zakon». Izmjene odluke prošle su pozitivno na Vladi ZDK, a taksisti su najavili da će, ako odluku potvrdi Skupština, blokirati sve raskrsnice u Zenici.

Nakon višesatne rasprave, zastupnici Skupštine ZDK večeras su većinom glasova odbacili prijedlog da se izmjene propisi koji regulišu taksi udruživanje. Time su taksisti izvojevali veliku pobjedu.

- Za izmjene propisa glasalo je samo devet poslanika SDP-a, čiji ministar je predložio izmjene. Poslanici ostalih stranaka su bili protiv ili uzdržani, čime je pokazano koliko je Vlada imala podršku Parlamenta u svojoj nakani, kazao nam je oko 17,30 sati Dajić, nakon izlaska iz skupštinske sale.

Pogledajte snimke danas sa Bulevara i poslušajte - govori Dževad Dajić, predsjednik Kantonalnog udruženja taksista ZDK.