20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 23 Mart 2012 03:11

SDB ZDK o penzionisanju

Upravni odbor Saveza demobilisanih boraca Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) neprihvatljivim je ocijenio Nacrt zakona o povoljnom penzionisanju boraca, koji je u javnoj raspravi. "Nećemo politički, već borački zakon", zaključeno je na vanrednoj sjednici u Zenici. Kako je rečeno, nisu isključeni ni masovni protesti bivših boraca, ukoliko ovakva verzija zakona prođe parlamenatrnu proceduru. 


Pojašnjeno je da Vlada FBiH "ovim potezom želi ozakoniti tri uredbe, prema kojima su povoljne penzije stekli pripadnici obje komponente bivše Federalne vojske, HOS-a i MUP-a".

"To su ljudi koji su uglavnom bili vojno i politički angažovani, dakle, oficiri i vojnici, a demobilisanih boraca nema nigdje", smatraju u Upravnom odboru Saveza demobilisanih borac 92.-95. ZDK. 

Ovakav zakon za njih nijeprihvatljiv i zbog toga što u njegovoj izradi nisu učestvovali predstavnici boračkih udruženja.

"Predložićemo amandmane, a ako se u Federalnoj vladi i Federalnom parlamentu naše mišljenje ne uvaži, zatražićemo ocjenu ustavnosti novopredloženog zakona", izjavio je predsjednik Kantonalnog saveza demobilisanih boraca Odbrambeno-oslobodilačkog rata 92- 95. Mehmed Šišić.