20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 11 April 2012 09:42

Filozofski fakultet na UNZE

Nakon što je Vlada Zeničko-dobojskog kantona u petak usvojila Elaborat i odluku o opravdanosti promjene naziva, proširenja matičnosti i proširenja djelatnosti Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici i njegovu transformaciju u Filozofski fakultet, dekan ovog fakultet, prof.dr. Damir Kukić izjavio je  da su pripreme za uvođenje novog programskog studija - „Kulturalni studij“ i transformaciju fakulteta počele prije godinu dana.

 

„Procijenili smo da Pedagoški fakultet konceptualno zaostaje i ne može ponuditi atraktivne diplome na tržištu rada. Analize su pokazale da u BiH postoji potencijal i potreba za uvođenje Kulturalnog studija, prvog ovakve vrste u BiH, a u Evropi izuzetno popularnog i traženog studija. Filozofski fakultet će proširiti postojeću matičnost, jačati grupu društvenih nauka. Na ovaj način stvaraju se osnove za širenje i jačanje humanističkih disciplina“, izjavio je prof.dr. Damir Kukić.

Prva generacija od 30 studenata četverogodišnjeg Kulturalnog studija bit će upisana početkom nove studijske godine. Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Bernadeta Galijašević izrazila je punu podršku Vlade ZDK-a ovom projektu.