24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 28 Januar 2012 04:36

Prijave protiv policajaca

visokopiramideDeset Visočana, koji su bili predmet istrage i optužnice zbog septembarskog obračuna u tom gradu, podnijeli su krivičnu prijavu protiv pripadnika Policijske uprave Zenica i službenika MUP-a Ze – do kantona, potvrdili su nam podnosioci prijave.

Osam od deset njih naći će se na optuženičkoj klupi pred sudijom za prethodno saslušanje Općinskog suda u Visokom, zbog krivičnog djela Napada na službenu osobu u vršenju dužnosti.
Visočani navode da su zlostavljani i povređivani nakon hapšenja i privođenja u stanicu u Visokom. Povrede su nanošene čak i upaljenim cigaretama, tvrde Visočani, koji su uz pomoć advokata podnijeli prijavu sa obimnom medicinskom dokumentacijom.

Inače, za napad na trojicu policajaca optuženi su Ahmet Bećar (50), Adnan Bećar (42), Adi Bećar (19), Haris Palislamović (32), Hajrudin Cama (51) i Esmer Mujačić (35), svi iz Visokog., dok su Edin Mustafić (28) i Armin Ganić (35) optuženi za krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja. 

Nakon napada policija je brzo pohapsila osumnjičene, te ih prebacila u Zenicu. Visočani tvrde da su povrede nastale tokom putovanja u Zenicu, te u pritvorskom prostoru zeničke policije.
Ranije je Fahrudin Bečirović, komesar MUP-a Zeničko – dobojskog kantona za naš list potvrdio da Odjel za profesionalne standarde MUP-a vrši provjere tvrdnji o navodnom zlostavljanju, te d aće, ukoliko se neke od tih tvrdnji pokažu istinitim, policajci biti sankcionisani u skladu sa zakonom.