25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 10 Mart 2012 13:31

Potjera za odbjeglim vozačem

pu-zenicaDesetine policijskih službenika, specijalci i sva raspoloživa vozila Policijske uprave Zenica preksinoć su učestvovali u potjeri koja je očevicima ličila na dobro uigrane filmske scene, uz zavijanje sirena, rotacijska svjetla i škripu guma. Sve je počelo u prigradskom naselju Brce, gdje je na signaliziranje policijske patrole tada nepoznati vozač skupocjenog "mercedesovog" terenca odbio da se zaustavi. Alarmirane su patrole te je pokušano zaustavljanje vozila koje se probijalo preko ulice Werostin put ka naselju Crkvice.

 

Kako saznajemo od aktera potjere, iako zvanični policijski izvještaji ne govore o tome, u jednom trenutku vozač je ugrozio policajce na cesti probivši blokadu. Međutim, ubrzo su postavljene zasjede kod Gradskog groblja Crkvice, prema izletištu Smetovi, te na makadamskom putu koji pored FIFA sportskog centra na crkvičkom brdu vodi ka centru grada. Ubrzo je sve utihnulo, a jedna patrola policije napušteno vozilo našla je na zemljanom putu, takozvanom Kužnom putu, uz istoimeno malo groblje i kapelu.

Istovremeno, drama se odvijala i stotinjak metara dalje, kada je jedna od blokada zaustavila vozila koja su iz različitih pravaca pokušavala doći u područje u kojem se nalazio terenac za kojim je tragano. Rutinskom kontrolom utvrđeno je da su zaustavljeni Saudin S. i Asim Š. odranije poznati policiji te da iza sebe imaju debele kriminalne dosjee. Ipak, u tom trenutku, iako se pretpostavljalo da idu izbaviti prijatelja, pušteni su uz molbu da se okrenu i vrate.

- Nešto poslije 23 sata Vedran H. iz Zenice, mladić za kojeg se utvrdilo da je vozio "mercedes ML", prijavio se sam u Policijsku upravu Zenica. Nakon što je ostavio vozilo, spustio se pješice kroz grad i, svjestan da ga policija čeka i kod kuće, predao se da bi poštedio ukućane neugodnosti. Time je višesatna drama okončana - kaže naš sagovornik koji je učestvovao u potjeri. Pregledom vozila utvrđeno je da u njemu, ali i kod vozača, nema zabranjenih predmeta, pa za sada zvanično policiji ostaje nejasan razlog bijega.

- Osoba koja je lišena slobode bit će procesuirana po prekršajnim nalozima iz zakona o sigurnosti prometa, možda i Zakona o narušavanju javnog reda i mira. Za sada je još rano govoriti o kojim se sve prekršajima radi, ali to će biti poznato nakon kompletiranja svih izvještaja - kazala je za "Avaz" Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK.