28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 06 April 2012 10:20

SIPA u martu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u martu registrirali su 458 poziva i poruka na telefonskoj liniji i web-stranici "Krimolovci", od kojih su 163 ocijenjena neozbiljnim.
U navedenom periodu od građana su zaprimljene 84 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja, saopštila je SIPA.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (14), nedozvoljene trgovine opojnim drogama (11), dok se po pet korisnih informacija odnosilo na krivična djela falsificiranja dokumenata i autokriminal.
Od ukupnog broja korisnih informacija, 72 su zajedno sa izvještajima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se 12 informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.
Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu pristigle su 74 povratne informacije na osnovu kojih je utvrđeno da je nadležnim tužilaštvima dostavljeno šest izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok je jedan izvještaj dostavljen tužilaštvu na ocjenu.
Policijski službenici SIPA-e dali su 211 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" - 080 020 505 ili web stranice www. krimolovci.ba, navodi se u saopštenju.