29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 03 Januar 2015 19:24

Svečanost u džamiji Bosna

U džamiji „Bosna“ - džemat Nova Zenica, nakon podne namaza, održana je centralna svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice  (MIZ) Zenica, a u povodu dana rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda  (a.s.).


Naime, prema ovogodišnjem Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, 12. rebiu-l-evvel, dan rođenja Muhammeda, a.s., je u subotu 03. januara 2015. godine. Ova svečanost održana je u okviru manifestacije „ŽELJA ZA RESULOM“  u prisustvu velikog broja vjernika i vjernica. Ovoj svečanosti su prisustvavali i: Mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ-a Zenica, hafiz Zehrid ef. Rešić, imam u džamiji Lukovo polje, hafiz Sulejman ef. Rafuna, imam džamije u Blatuši, Muamer ef. Čelenka, imam džamije u Zapodi-Gradišće, te mujezini u gradskim džamijama Vedad Veispahić (Sejmen), Hasan ef. Pašalić (Ensar), Nedžad  Karalić (Čaršijska), Aldin Ćosić (Bosna-Nova Zenica), te Ajdin Huskić, član hora iz Nemile.

Domaćin svečanosti bio je Hasan ef. Kozlić, imam u džamiji „Bosna“, u kojoj se proklanjalo 27.juna 2014.godine i koji se na početku ove svečanosti zahvalio Medžlisu Islamske zajednice Zenica  i glavnom imamu MIZ-a, magistru Jakub ef. Salkici, koji su ukazali veliku čast da džemat Nova Zenica bude domaćin ove centralne manifestacije.


Cilj ovih programa je  da se prisutni podsjete na to da je Muhammed, a.s., najodabranije biće koje je Allah, dž.š. stvorio, te da ono sa čim je on došao ima nemjerljiv značaj za ljudski rod. Nakon klanjanja podne-namaza, kojeg je predvodio imam Hasan ef. Kozlić,  program je otpočeo učenjem odlomka iz Kur'ana. Nakon toga Hasan ef. Kozlić zahvalio se prisutnim gostima, džematlijama i vjernicima iz okolnih džemata i Medžlisa, na njihovom dolasku. Uslijedilo je učenje Mevludi-šerifa, tj. stihovanog životopisa Muhammeda a.s.

Mevlud su učili, naprijed spomenuti imami, mujezini i članovi horova MIZ-a. Program je obogaćen učenjem ilahija i salavata. Nakon učenja Mevluda poučno i nadahnuto predavanje održao je hafiz Zehrid ef. Rešić, najnoviji hafiz u MIZ-u Zenica (završni ispit položio u srijedu 10. decembra 2014. godine pred komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH) i jedan od najistaknutijih muallima u Medžlisu Zenica.


Između ostalog, podsjetio je prisutne „da je uzoritost Poslanikova, a.s., utemeljena, pored ostalog, i na činjenici da je poštovao svakog čovjeka i čuvao njegovo dostojanstvo.

Mjesec rebiu-l-evvel je mjesec Poslanikovog a.s. rođenja, kao i mjesec njegovog preseljenja na Ahiret. Božijom odredbom Poslanik a.s. je rođen i preselio je na budući svijet 12. rebiu-l-evvela, zato je to dan sjećanja na njega. Ovi dani su svojevrsna škola-divna prilika da naučimo što više o našoj vjeri, o našem dragom Poslaniku. Ovi dani su poput cvijetne livade, a mi bismo trebali biti poput pčela koji s tih cvjetova – sa mevluda na mevlud, sa predavanja na predavanje, ubiru samo ono najbolje. O Poslaniku ne treba samo govoriti nego trebamo nastojati njegov život primjeniti u svojoj svakodnevnici i svim životnim poljima“- kazao je, pored ostalog ef. Rešić.


Prisutnim se obratio i glavni imam MIZ-a, mr. Jakub ef. Salkica, naglasivši da se nema šta dodati nakon predavanja najnovijeg hafiza Zehrid ef Rešića. Istakao je godine novog hafiza Rešić ef. i kazao da je on  postao hafiz sa najviše godina života i na tome mu posebno čestitao. Naglasio je da su od 1998. godine održane 24 hafiske dove u MIZ-u Zenica.

Pri kraju programa proučeno je nekoliko odlomaka iz Kur'ana časnog, koje je proučio hafiz Sulejman ef. Rafuna, a dovu, na kraju, proučio je imam džamije Bosna i domaćin svečanosti, Hasan ef. Kozlić. Svi prisutni su počašćeni sokovima i slatkišima. Sadržajem cjelokupnog programa izvođači su podsjetili na misiju i djelo Muhammeda, a.s., koji je kao milost svim svjetovima došao i pozvao ljude i narode vjerovanju u Jednog Boga.

 

E.Imamović za Zenicablog


 


Više iz kategorije: « Zakon o zagađenju