29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 25 Decembar 2014 03:26

Carina 2020

Na osnovu sporazuma kojeg su potpisali šef Misije BiH pri Evropskoj uniji Igor Davidović i generalni direktor Generalnog direktorata u Evropskoj komisiji za oporezivanje i carinsku uniju Hans Zourek, BiH se priključila programu Evropske unije "Carina 2020". Ukupna vrijednost programa je 537,3 miliona eura, a implementirat će se u nastupajućem šestogodišnjem periodu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

 

Kako je navedeno u saopćenju, učešćem u programu "Carina 2020" carinski organi i službe BiH dobit će priliku za ostvarenje bliže saradnje s nadležnim institucijama zemalja članica i kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u carinskoj oblasti, u pravcu razmjene znanja, iskustava i dobre prakse, izgradnju IT kapaciteta putem evropskih informacijskih sistema, te izgradnju neophodnih ljudskih resursa. 

 

- Posebno, BiH će biti otvorena vrata da se postepeno pridruži jedinstvenom carinskom sistemu Evropske unije, čime bi se obezbijedio lakši i ubrzani promet roba iz i u BiH - saopćeno je. Učešćem u programu, carinske službe BiH bit će upoznate o svim novim metodama koje Evropska unija primjenjuje i koje planira uvesti u ovoj oblasti. Inicijativu za uključivanje BiH u program "Carina 2020" pokrenula je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, a njenu realizaciju provelo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama. Ovo je četvrti program Evropske unije za period 2014. - 2020. kojem se priključila BiH, nakon programa Erasmus+, Kreativna Evropa i Horizont 2020.