28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 Decembar 2014 14:10

Šarić ostaje nastavnica

Nakon što su protekla tri dana učenici mješovitog prvog i drugog razreda Područne osnovne škole u zeničkom selu Radinovići bojkotirali nastavu zbog otkaza nastavnici, današnjom serijom sastanaka u resornom ministarstvu obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona postignut je dogovor da nastavnivca Aida Šarić okonča nastavni proces do kraja polugodišta.

 

- Prihvatili smo zahtjeve roditelja, jer je najvažnije da se djeca vrate na nastavu, a daljnju ćemo proceduru provesti u skladu sa zakonom i rješenju inspekcije Ministarstva. Mada, ja i predsjednik Školskog odbora ne slažemo sa stavkom i da nismo imali odobrenje za ponovno raspisivanje konkursa - rekao je Mahir Arnaut, direktor OŠ "Arnauti", u sklopu koje i djeluje ova škola.

 

To, praktično, znači da bi nastavnica Šarić mogla svoj zadržati posao do 15. avgusta, ali i da bi Medina Čajdrić, koja je tvrdi da je bila najbolji kandidat na prvom konkursu, mogla u drugom polugodištu raditi.

 

- Ohrabrena sam reakcijom ministra Mirka Trifunovića i njegovih saradnika. Slučaj se mora riješiti u skladu sa Pravilnikom o kriterijima za bodovanje, jer su sve oči uprte u nas dvije, koje smo pokrenule ovu borbu. Ljudi se boje i žaliti, pa bi naš poraz bio i negativna poruka, ali i poziv na masovno kršenje utvrđenih kriterija od strane ostalih direktora - ističe Čajdrić. 

 

Podsjetimo, Ministarstvo je naložilo školskom odboru da postupi po njihovom rješenju, po kojem su samo trebali ispraviti nepravilnosti i izvršiti novo bodovanje po prvom konkursu. Ali, u školi su se odlučili poništiti cijeli konkurs i raspisati novi. Kako za ponovljeni konkurs nisu tražili, a samim tim ni dobili saglasnost od Ministarstva, ministar Trifunović ga, kako nam je kazao, smatra i nelegalnim.

-

AVAZ