28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 18 Decembar 2014 16:36

Ni danas nastava u Radinovićima

Učenici mješovitog prvog i drugog razreda Područne škole u zeničkom selu Radinovići, koja je dio Osnovne škole "Arnauti", ni danas, drugi dan zaredom, nisu došli u školu. Njihovi su se roditelji solidarizirali sa nastavnicom Aidom Šarić, koja je, nakon nanovo raspisanog konkursa, a na koji se nije ni prijavila, dobila otkaz. 

 

Nastavnica Šarić tvrdi da nije ni znala da je konkurs, na kojem je ona bila prvorangirana, poništen i raspisan novi. I to u jednom drugom dnevnom listu, ovog puta iz Republike Srpske.

 

- Roditelji su zatražili sastanak u Ministarstvu i mi ćemo ih sutra u 9 sati primiti. Mislim da ćemo postići dogovor, da se djeca ne bi zloupotrebljavala i odsustvovala sa nastave - kazao nam je resorni ministar obrazovanja ZDK Mirko Trifunović (SDP). On ističe da je još 15. decembra, u skladu s nadležnostima, Ministarstvo poduzelo odgovarajuće korake. 

 

- Ministarstvo je bilo naložilo Školskom odboru da postupi po rješenju, po kojem su samo trebali izvršiti novo bodovanje, ali su se oni odlučili poništiti konkurs i raspisati novi. Za drugi konkurs nisu ni tražili, a ni dobili saglasnost Ministarstva, pa je on, samim tim, i nelegalan - ističe Trifunović, koji dodaje da Školski odbor ima rok od 8 dana da izjavi žalbu na rješenje Ministarstva. Tražit će se i izjava direktora Mahira Arnauta na sve okolnosti i dešavanja u školi. 

 

Primjedbe na bodovanje kandidata na prvom konkursu ima i pedagogica Maida Čajdrić, koja tvrdi da je oštećena i da je nepravedno ostala bez posla u septembru, a sada se i ona pridružila borbi kolegice Šarić. 

 

 AVAZ / V. B.