29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 Decembar 2014 02:35

Opasni pileći file iz Makedonije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, zabranit će promet proizvoda mesne industrije “Pekabesko” iz Makedonije, jer je utvrđeno prekomjerno prisustvo aditiva koji nemaju prehrambene vrijednosti, potvrđeno je u ovom ministarstvu.

 

Do tada će se ovi proizvodi tretirati neispravnima. Nedopušteno velika količina aditiva, pogotovo fosfata i natrijevog nitrita, imaju dokazanu kancerogeni učinak. Dodaju se zbog poboljšanja tehnoloških i senzorskih svojstava.Portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić potvrdila je da je analizom nadležnim službi utvrđeno da drugi proizvodi “Pekabesko” koji se nalaze na tržištu,  nisu sumnjivog kvaliteta.

 

-  Sva hrana koja ulazi u RS, ne može proći granicu prije provjere naših inspektora. Ispravna hrana je na tržištu, a neispravna se odmah vraća. U konkretnom slučaju, riječ je o pilećem fileu, koji nije ni ušao na naše tržište, već je odmah vraćen s granice - naglasila je ona.

 

Kako saznajemo, u tri slučaja "Gold pileći file vakum", od ovog makedonskog proizvođača, pronađeno je sedam, umjesto dozvoljenih pet grama fosfata, zbog čega je roba odmah vraćena s granice.