18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 28 Novembar 2014 02:12

Lopte i mreže za škole

Odbojkaški savez BiH realizuje dva razvojna projekta Svjetske odbojkaške federacije (FIVB), nakon čega će 464 škole širom naše zemlje dobiti 2.418 lopti i 134 odbojkaške mreže, odnosno biće opremljena 24 terena za odbojku na pijesku.

 

Prvi projekat "Male olimpijske igre u BiH" počeo je 2011, a do sada su u sedam tranši bile uključene 403 škole, a podijeljene su 2.094 lopte i 119 mreža. Ovaj projekat će biti okončan do kraja ove godine zadnjom, osmom tranšom. Drugi projekat renoviranja i opremanja terena za odbojku na pijesku počinje naredne i trajaće do 2018. godine.

 

"Svjetska odbojkaška federacija ulaže sredstva u razvoj odbojke, a u tom segmentu podrška školama dobija svoj puni smisao i opravdanje. Projekat će ove godine biti priveden kraju. OS BiH će napraviti analizu i ponovo aplicirati u nastojanju da obezbijedimo lopte i mreže za osnovne i srednje škole koje nisu do sada bile obuhvaćene projektom. Želimo da svaka škola u BiH bude obuhvaćena projektom i uvjereni smo da ćemo dobiti podršku", kaže Milutin Popović, predsjednik OS BiH i nastavlja:

 

"Paralelno sa realizacijom prvog projekta, konkurisali smo za novi projekat razvojnog fodna Svejtske federacije pod nazivom "Opremanje i renoviranje terena za odbojku na pijesku u BiH". Naš cilj je da na osnovu odobrenih sredstava, koja će iznositi 80.000 američkih dolara, u naredne četiri godine opremimo minimalno 24 terena odbojke na pijesku."

Popović se osvrnuo na cjelokupni rad OS BiH u 2014, a kako kaže, aktivnosti prevazilaze sve dosadašnje rezultate. Naveo je da bi pomoć države znatno olakšala rad Saveza, ali i pomogla kvalitetu odbojke u BiH.

 

"Obim sadržaja koje smo realizovali u jednoj godini najveći je u istoriji OS BiH. Ovdje ne govorim o kvalitetu. U prethodnom periodu smo radom u kontinuitetu doveli žensku reprezentaciju do 54. mjesta u svijetu, a mušku do 62. Kada je naišao period u kojem nismo imali podršku države, naše selekcije su pale za nekih tridesetak mjesta na tim listama. Sa podrškom iz državnog budžeta u naredne tri godine vratili bismo pozicije na kojima smo bili. OS BiH u periodu od 2010. do 2014. od Ministarstva civilnih poslova BiH dobio je 160.000 KM, od Ministarstva kulture i sporta Vlade FBiH 45.000 i od Vlade Brčko distrikta 25.000 KM. U istom period od Svjetske, Evropske i Balkanske odbojkaše federacije dobili smo 251.000 KM. Uz to smo dobili i tarafleks podlogu, čija je vrijednosst 70.000 KM. Kada se to sabere, jasno je da taj izos prevazilazi onaj koji smo dobili od države", zaključuje Popović.