25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 19 Novembar 2014 22:26

Fotoreportaža: 6 mjeseci poslije

Starkuće šest mjeseci nakon poplava - Prošlo je šest mjeseci od razornih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu ali i širi region. Starkuće, zaselak Kolića, sela u širem području Topčić Polja, u blizini Zenice, je jedno od područja koje je bilo pogođeno katastrofalnim posljedicama obilnih majskih kiša. One su prouzrokovale eroziju tla i lavina zemlje je nosila i rušila sve pred sobom. Na sreću, niko nije nastradao, ali je mnogo domova uništeno ili su postali neuslovni za život. Mještani tog sela su dobili privremene smještaj, dok se njihovi domovi ne obnove.

 

Iako se čini da se život vraća u normalu, mještani koji su se vratili žive u strahu da bi se nešto slično moglo ponovo dogoditi. Nisu zadovoljni odzivom države na njihove vapaje za pomoć. Vidljivi su radovi na putu, ali još uvijek je ostalo mnogo posla oko raščišćavanja, kako bih se moglo normalno pristupiti svim domovima. 

 

Put do sela Starkuće je prohodan, ali su vidljiva znatna oštećenja. Mimoilaženje dva veća vozila je na većoj dionici puta skoro nemoguće. Obnovljeni su dijelovi samo koji su bili potpuno odsječeni. Fotografije prikazuju trenutno stanje, sredinom novembra, šest mjeseci nakon poplava. 

 

Tekst i foto: Larisa Gluhić za Zenicablog

 
 
 
..