26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Novembar 2014 23:43

Ostali bez krova nad glavom

Vatrena stihija progutala je baraku u Banlozima u kojoj su živjele tri romske porodice sa 14 članova domaćinstva, od čega petoro djece uzrasta do osam godina. Kompletan objekat je uništen, a sve porodice ostale su bez skromne imovine i krova nad glavom. Baraka u Banlozima bila je dom porodica Seade Husić, Fate Gigović i Lamije Bajramović, kao i 14 članova domaćinstva.

 

Kako kažu, vatra je u kratkom periodu progutala svu njihovu imovinu, a već četiri dana prisiljeni su živjeti na otvorenom. Tražili su pomoć, ali uzalud. Pomoćnica načelnika za Opću upravu i stambene poslove Aerezemana Čeliković podsjeća da je proteklih godina Općina obezbijedila značajna sredstva i da je u kampu u Banlozima u funkciju stavljeno 76 stambenih jedinica.

 

Iz raznoraznih razloga, kaže Čeliković, broj je vremenom sveden na 12 stambenih jedinica. U općinskoj resornoj službi takođe napominju da su sva električna brojila i vodomjeri otuđeni, te da ne znaju više na koji način mogu obezbijediti uslove za stanovanje romske populacije u Banlozima.

 

Prema informacijama portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aldine Ahmić uzrok požara koji se dogodio 7. novembra najvjerovatnije je neispravna električna instalacija čime se demantuju navodi stanovnika kampa da je požar podmetnut.  

 

rtvze.ba