26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Novembar 2014 06:41

Zenica: sve više zagađenja

Sa prvim danima jeseni, displeji u centru Zenice koji prikazuju koncentracije sumpor dioksida i prašine u Zenici ponovo brojeve prikazuju crvenom bojom, što znači da su prekoračene dozvoljene granice. tako smo tokom proteklih prijepodneva satima vidjeli vrijednosti koje su daleko prelazile dozvoljene. I to na sva tri mjerna mjesta. I ništa, bez reakcije nadležnih. 

Tri mjerača, u naselju Tetovo blizu pogona Arcelor Mittala, u centru grada na krovu robne kuće "Bosna" i na krovu škole u Novom Radakovu, za sada su slaba utjeha Zeničanima, jer izostaje adekvatna reakcija nadležnih. Tako je u ponedjeljak u Tetovu cifra dosegla stravičnih hiljadu mikrograma sumpora, a satni prosjek (455 mikrograma) bio je prekoračen tokom cijelog prijepodneva i popodneva. 

 

U julu ove godine je usvojen novi Operativni plan interventnih mjera za djelovanje u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području Općine Zenica. Planom je predviđen niz mjera koje treba sprovoditi u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka, a za realizaciju tih mjera zadužen je Operativni štab, na čijem čelu je Načelnik općine Zenica. Za pružanje informacija građanima u vezi tih mjera zadužena Služba za komunalne poslove i ekologiju Općine Zenica. 

 

- Zaduženi su članovi općinskog štaba da pripreme svoje mjere, te ćemo u četvrtak izaći sa planom rješavanja. općina nema "oružje" i mjere kojima može direktno djelovati, više je do Federacije i njenih postupaka, kazala nam je šefica službe Mubera Pezo. 


Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je novi Zakon o prekršajima u Federaciji BiH koji je stupio na snagu sredinom avgusta. Najvažnija izmjena u tom zakonu u vezi zaštite okoliša je povećanje maksimalne kazne za prekršaje iz oblasti zaštite okoline sa 1.500 na 10.000 KM za fizičke osobe, sa 3.000 na 20.000 KM za odgovorne u firmi, te sa 15.000 na 200.000 KM za kompanije. 

 

- I u Zakonu o o inspekcijama FBiH su povećane kaznene odredbe sa nekadašnjih jedne na deset, te sa tri na 15 hiljada KM, ali te kazne nisu usklađene sa novim Zakonom o prekršajima. Okončana je i javna rasprava o nacrtu novog Zakona o zaštiti okoliša FBiH. Naravno, ni kazne predviđene ovim zakonom nisu usklađne, tako da iznose maksimalno 3.000 do 15.000 KM za pravna lica koja prekrše odredbe zakona, kaže nam predsjednik Eko foruma Zenica Samir Lemeš. 

 

Dosadašnji Zakon o zaštiti okoliša  i Zakon o prekršajima su bili stimulativni za zagađivače, ali novi zakoni unose potpuni nered u ovu oblast, jer su tri zakona koja tretiraju istu problematiku kontradiktorna i sigurno će i dalje biti izgovor za zaštitu zagađivača, a ne zdravlja građana.

 

- Najvažniji zagađivači u Zenici su industrijska postrojenja, čije okolinske dozvole ističu u decembru ove godine, a o neostvarenim projektima i uslovima za nove dozvole još niko javno ne progovara. Drugi važan zagađivač su kućna ložišta, kojih je sve više jer građani masovno odustaju od korištenja usluga JP Grijanje. Rješenje za pouzdanije, jeftinije i ekološki prihvatljivije grijanje grada se i ne nazire jer Općina uporno insistira na fantomskom projektu termoelektrane na zemni gas. Upornim branjenjem tog neostvarivog projekta, eliminišu se svi napori za alternativnim rješenjima, smatra Lemeš.

 

Granica za sumpor dioksid je 455 (satni prosjek), odnosno 125 (dnevni prosjek), a za prašinu definisana je samo granica za dnevni prosjek (67,5). Brojevi predstavljaju koncentraciju u mikrogramima zagađujuće materije po metru kubnom zraka.