28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Novembar 2014 03:08

Radnice Borca u zasluženoj penziji

Nakon godina čekanja devet radnivca zeničke Tvornice konfekcije “Borac” konačno će u zaslužene penzije. Vlada Federacije uplatila je oko 54.000 maraka za uvezivanje penzijskog staža radnicama koje su ispunile jedan od uvjeta za penziju. Nažalost, većina bivših radnica “Borca” i dalje je na čekanju za ostvarivanje svojih prava.

Ivanka Kustura i još osam bivših radnica zeničkog “Borca” konačno su dočekale uvezivanje staža kao uvjet za ostvarivanje  zaslužene penzije.

"Radila sam u Borcu 32 godine i sretna sam što sam došla do ovog trenutka, da je staž uplaćen, da smo i to riješiti. Želim i svojim ostalim kolegicama da dožive isto što i mi", kazala je Ivanka Kustura, bivša radnica TK "Borac".

"Uz dobru volju sve se završilo kako treba. Naredne godine imamo šest radnika koji će u penziju", rekla je bivša predsjednica Sindikata TK “Borac” Slavica Jonjić.

 

Iako zadovoljne što će konačno ostvariti svoje stečeno pravo, bivše radnice sa žaljenjem zaključuju kako su one i njihovo bivše preduzeće zapravo žrtve kriminalnih privatizacijskih poslova zbog kojih se zatvraju radna mjesta.

Bivše radnice zahvalne su svima koji su im pomogli u ostvarivanju prava na penziju, posebno granskom Sindikatu i nadležnom federalnom Ministarstvu. No, ostaje gorčina zbog činjenice da su do tog prava, koje se u normalnim uvjetima ne bi smjelo dovesti u pitanje, došle mukotrpnom borbom koja za oko 100 njihovih kolega i dalje traje.