20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 29 Oktobar 2014 15:45

Nova donacija Telemacha

Nakon pomoći koju je Telemach organizovao za poplavljena područja u BiH, ova kompanija priključuje se jednoj od možda najvećih humanitarno - donatorskih akcija, a to je podrška Banci koštane srži. Cijena transplantacije koštane srži iznosi 300.000 eura bez troškova poslije operacije, a formiranjem banke koštane srži u BiH transplantacija će koštati oko 50.000 eura

 

 

Korisnički centar Telemacha u BBI centru ugostio je akciju podrške Banci koštane srži u BiH. Uposlenici Telemacha su donirali krv za Banku a doprinos održavanju  jedne ovakve  humane manifestacije su dali i doktor Bakir Nakaš i Amela Sućeska direktorica projekta, te ambasadorica dobre volje Hanka Paldum.

 

BiH do sada nije imala banku koštane srži, zbog toga nije mogla postati članicom Europske i svjetske asocijacije banaka. Cijena transplantacije koštane srži iznosi 300.000 eura bez troškova poslije operacije, a formiranjem  banke koštane srži u BiH transplantacija će koštati oko 50.000 eura. 

 

„Cilj ovog humanog projekta je da se omogući jeftinija i brža transplantacija matićnih ćelija. 

Projekt  formiranja banke koštane srži u BiH trenutno je jedan od najznačajnijih projekata u državi, jer će njegovom realizacijom bh. stanovnici oboljeli od leukemije dobiti priliku za izliječanje“, rekao je direktor Telemacha Željko Batistić i dodao:“Želimo biti tu, želimo biti prisutni jer ova humanitarna akcija predstavlja vrijednosti koje podržavamo.Ponosni smo na naše uposlenike koji ličnim doprinosom pomažu oboljelim građanima da dobiju pomoć i da BiH postane dio Eurotransplanta“. 

 

Inače cilj ove akcije je da se skupi što više donatora krvi i da se obezbijede sredstva za tipizacije.  Akcija Telemacha dala je doprinos finansiranju tipizacije 1.500 uzoraka, pri čemu je cijena jedne tipizacije je 400 eura, saopćili su iz Telemacha. 

 

Za kraj vrijedi podsjetiti da ovakav projekat Banka koštane srži, ima humanitarni karakter a iz godine u godinu se povećava iznos donirane koštane srži kao i broj osoba i organizacija kojima se pomaže.