28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 21 Oktobar 2014 21:39

Hidžretska Nova godina u petak

U petak, 24.oktobra 2014. godine, prema lunarnom kalendaru, sa zalaskom sunca-akšamom (17,55 sati) nastupa Nova 1436. hidžretska godina. Arapska riječ "hidžra" znači iseljenje poslanika Muhammeda, alejhiselama i njegovih sljedbenika iz Mekke u Medinu 622. godine. Muslimani Bosne i Hercegovine, Balkana općenito, na razne načine obilježavaju Hidžretsku novu godinu. U džamijama se obilježava uz učenje Kur'ana, prigodan program i predavanja vezana za hidžru. 

 

Preseljenje Poslanika Muhammeda alejhiselama i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, hidžra, polazna je tačka računanja vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere. Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci.


Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine. Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe.

 

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

 

Neka vam je sretna i berićetna Nova 1436. hidžretska godina.

 

 

 

E.Imamović za Zenicablog