28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 13 Oktobar 2014 09:42

Pod lupom:izvještaj 12.10.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - PRIJAVE NEPRAVILNOSTI IZBORNOG PROCESA DO 21.00 SATI - Tokom izbornog dana 98,7% posmatrača Koalicije 'Pod lupom' je imalo nesmetan pristup biračkim mjestima širom BiH, prema podacima dobijenim sa terena. Posmatrači Koalicije su izvijestili da je 67,5% biračkih mjesta bilo otvoreno u 07.00 sati, dok je 96,4% biračkih mjesta bilo otvoreno do 07.15 sati. 

 

Posmatrači Koalicije bili su prisutni na 1.402 biračka mjesta, posmatrali su rad 142 opštinske izborne komisije, a mobilni timovi su posjetili više od 550 biračkih mjesta.  Posmatrači su tokom izbornog dana zabilježili više desetina kritičnih situacija, od čega 9 nepravilnosti koje se tiču glasanje u ime druge osobe. U jednom slučaju to je bilo porodično glasanje 8 ljudi. Jedna od ovih nepravilnosti odnosila se na grupu ljudi od kojih je svaki glasao nekoliko puta. Na oko 40% biračkih mjesta je zabilježen barem jedan slučaj porodičnog glasanja, ali je na svega njih nekoliko zabiljženo više od 6 slučajeva. 

 

Na velikoj većini biračkih mjesta nije vraćeno više od 5 glasača. U Brčkom je najveća stopa vraćanja glasača sa biračkih mjesta, a sa više od 6 vraćenih glasača po jednom biračkom mjestu. Na 17% biračkih mjesta u Brčkom vraćeno je između 6 i 25 glasača, a na 14% mjesta 25 ili više glasača. Razlog za ovo je što su se birači morali opredijeliti za državljanstvo jednog od entiteta kako bi mogli glasati, a do roka to nisu učinili.  Na oko 20-30% biračkih mjesta zabilježen je barem jedan slučaj da je jedna osoba više puta pomagala biračima koji su pristupili glasanju, ali je na svega nekoliko biračkih mjesta zabilježeno više od 6 ovakvih slučajeva. 

 

Što se tiče glasanja bez važećih ličnih dokumenata, na svega 4% biračkih mjesta je primjećen bar jedan ovakav slučaj.  Posmatrači Koalicije još uvijek nadgledaju brojanje glasova i o tome izvještavaju naš pozivni centar. Koalicija će o ovome izvjestiti nakon završetka procesa brojanja glasova. 

99,7% posmatrača Koalicije neometano posmatra proces utvrđivanja rezultata glasanja. 92% biračkih mjesta je zatvoreno do 19.15 sati, a preostalih 8% do 20.00 sati.