28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 03 Oktobar 2014 22:49

Svjetski Dan zaštite životinja

ČETVRTI OKTOBAR - SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA Prilika za svakoga da čini dobro …jer mi smo njihov glas… Dana 4. oktobra obilježavamo Svjetski dan zaštite životinja koji se u svijetu obilježava još od 1931., kada je održana konvencija ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje.  


Ovaj događaj je prerastao u svjetski dan zaštite životinja posvećen svim životinjama, a proširio se i na sedmicu zaštite životinja koja traje do 10. oktobra. Širom svijeta brojne organizacije i pojedinci upozoravaju na probleme sa kojima se životinje suočavaju danas, te potiču ljude na razmišljanje o svom odnosu prema životinjama, potrebi da ih poštujemo i štitimo te da zaštita životinja postane bitno društveno pitanje.  Ovo su dani kada želimo podsjetiti sve građane na ulogu koju životinje igraju u našim životima, načinu na koji obogaćuju i oplemenjuju naše živote, kako ih tretirati i postati odgovorno društvo.  

 

Udruženje ŠAPA Zenica u svjetskoj sedmici zaštite životinja pored dijeljenja prigodnih letaka, apeluje na širu javnost, educira, poziva sve škole i druge obrazovne institucije da se pridruže tako što će jedan svoj školski sat posvetiti ovoj temi, uz nastavak provođenja svakodnevnih aktivnosti spašavanja napuštenih životinja, njihovog udomljavanja i projekata sterilizacije.

 

Želimo podsjetiti na neophodnost humanizacije društva, u kojem su nasilje nad životinjama, zapostavljanja, zlostavljanja, kršenja zakona, zloupotreba životinja u najrazličitije svrhe kao i njihovo istrebljenje još uvijek naša svakodnevnica.  Nužno je djelovati u pravcu stvaranja zdravog društva lišenog nasilja.  Društvo kao cjelina jeste odgovorno, jer mi smo glas onih koji svoj glas nemaju.  Dijelimo ovaj planet sa njima i imamo najveću odgovornost za cjelokupni živi svijet.

 

Prema podacima svjetskih organizacija, u svijetu svakoga dana nestane stotine životinjskih vrsta, najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi.  Životinje ugrožava čovjek, i predmet su najsvirepijeg iskorištavanje upravo od strane čovjeka. Nivo patnje životinja u svijetu danas je bez presedana, te reflektira stanje u društvu globalno.

Milijarde životinja godišnje se ubijaju zbog hrane, većina se uzgaja na industrijskim farmama gdje se njihove niti najosnovnije potrebe dobrobiti ne ispunjavaju. Milioni divljih životinja se ranjavaju, progone i ubijaju, zarobljavaju u lovu, istrebljuju te su predmetom trgovine na crnom tržistu, za potrebe proizvodnje krzna. Milioni životinja se ubijaju u raznim pokusima i istraživanjima.  Milijuni pate i umiru u kavezima, u cirkusima, na lancima, u krletkama ili napušteni na ulici, predmetom zloupotreba, progona i ubijanja.  

 

Ovaj datum i cijelu sedmicu posvećujemo svim životinjama, onima iz naše okoline koje bolesne, tužne i napuštene lutaju ulicama čije smo patnje svjedoci svaki dan, kao i onima koje žive u patnji daleko od očiju javnosti, na farmama, u laboratorijama, cirkusima, kavezima, klaonicama.  Svim životinjama kojima prijeti progon, smrt i istrebljenje.

Svako od nas svojim načinom života može učiniti puno sa svoje strane na unapređenju odnosa između ljudi i životinja.  Naš odnos prema životinjama je slika zrelosti i odgovornosti čitavog društva.    

 

Ne zatvarajte oči, ignorisanjem problem ne nestaje. Budite humani, poštujete životinje i njihovo pravo na život. Budite odgovoran vlasnik, ne napuštajete svog kućnog ljubimca. Prijavite slučajeve mučenja, zlostavljanja, ubijanja životinje, nelegalnih borbi životinja. Udomite i nahranite napuštenu životinju. Pružite pomoć povrijeđenoj životinji. Dio smo istog svijeta i najodgovorniji smo za njega.

 

4.-10. OKTOBAR SVJETSKA SEDMICA ŽIVOTINJA

ŠAPA ZENICA