24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 08 Septembar 2014 11:17

Video-foto:Komemoracija rudarima

Komemoracija za pet poginulih rudara počela je u 11 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Komemoracija je počela učenjem Fatihe i minutom šutnje. U ime rudnika se obratio direktor Esad Ćivić.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

 

video: 

 

 

 

 Komemoracija za pet rudara, koji su nastradali u jami "Raspotočje" Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica održana je danas u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. 

        Prisutnima su se obratili direktor RMU Zenica Esad Čivić, predsjednik Sindikata RMU Zenice Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH (FBiH) Sinan Husić, načelnik Općine Zenica Husein Smajlović, direktor "Elekroprivrede" BiH Elvedin Grabovica, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj, te premijer FBiH Nermin Nikšić. 
        Zajednička poruka koja je upućena prisutnim je da se porodice tragično preminulih rudara ne smiju zaboraviti, da im se mora pružiti pomoć u svakom smislu, te da se mora raditi na povećanju sigurnosti rudara. 
        "Ovi ljudi zarađivali su hljeb na najpošteniji mogući način. Radili su posao od kojeg smo svi imali koristi. Sigurni smo da će sve institucije, od sindikata do državnih institucija na najvišem nivou učiniti sve da se porodicama olakša bol. Također, mora se raditi na poboljšanju radnih uslova rudara", rekao je Smajlović. 
        "Život se u djeliću sekunde promijeni iz temelja. Hrabrilo nas je vaše jedinstvo i solidarnost, vjera da će svi izaći živi i zdravi na površinu, ali nisu svi imali tu sreću. Ovo je najteži susret u životu, jer dijelimo tugu koja znači rastanak sa našim komoratima. Obećavam da ćemo dati sve od sebe da se ovo nikad ne ponovi. Porodicama želim snagu, a nama koji ne jedemo rudarski hljeb ostaje obaveza brige za porodice stradalih", poručio je Grabovica. 
        Premijer FBiH Nermin Nikšić poručio je da se ova tragedija ne smije zaboraviti, te da se država mora pokušati odužiti porodicama stradalih. 
        "Priroda ne miruje i udara tamo gdje najviše boli, udara na one što malo dobijaju, a puno daju. Pokušajmo sačuvati solidarnost i dobrotu, rudari nas tome mogu učiti. Briga o njihovim porodicama ostaje naša trajna obaveza", dodao je Nikšić. 
        Zajednička dženaza stradalim rudarima Hajrudinu Bradarcu, Mehemedu Dizdareviću, Mehmedaliji Haliloviću, Fahiru Halaču i Fejzi Isakoviću biće obavljena danas u 14.00 sati na platou Kamberovića Polja, dok će ukop biti obavljen na lokalnim mezarjima

 

komem1