14 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Septembar 2014 02:10

Formiran Savez GSS-ova

Formiranjem Saveza Gorskih službi spašavanja u BiH stvorena je sinergija spasilačkih službi u cijeloj BiH i predpostavke da u narednom periodu mogu operativno brže i efikasnije djelovati pri spašavanju ljudi u nevolji. Predsjednik Upravnog odbora Saveza Gorskih službi u BiH spašavanja Zdenko Marić na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio je novoformirani Savez, njegove ciljeve, strategiju i planove. 

 

Savez je formiran 12. augusta, a cilj je, po Marićevim riječima, da u cijeloj državi, pa i u svakom manjem mjestu imaju oformljene jedinice za spašavanje, bilo da su to gorske službe spašavanja za kopneno spašavanje i potragu ili službe za spašavanje na vodi i pod vodom. 

 

- Cilj nam je da te službe obučimo po istim doktrinama i tehnikama i da se međusobno dobro poznajemo jer je situacija na terenu pokazala posebno u zadnje dvije godine da je potrebno da na jednom mjestu djelujemo zajednički u trenutku kada se dogodi potreba i da više službi iz više gradova dođe na neku lokaciju i budu koordinirane - dodao je Marić.

Naveo je da su dosad imali podršku od vladinih institucija, ali ne i dovoljnu. 

 

- Računamo na još ozbiljniju podršku i da će  GSS u BiH naći svoje mjesto u zakonu, te da će naše obuke i oprema konačno postati nešto što će se rješavati sustavno - istakao je  Marić. Akcenat je na kontinuitetu u obuci i opremenju ljudi, a do kraja godine planiraju niz specijalističkih obuka i vježbi. U skorije vrijeme očekuju prijem novih 15 do 20 članica, spasilačkih službi. Marić je izdvojio da su pri pripremanju Saveza GSS u BiH imali veliku podršku Ministarstva sigurnosti BiH.  Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić izrazio je zadovoljstvo da su kolege iz GSS-a sa područja cijele BiH formirale Savez GSS kao jednu organizaciju koja može i treba da bude partner državnim institucijima. 

 

- Po Okvirnom zakonu o zaštiti i spašavanju BiH obaveza države BiH je da napravi jednu jedinicu za zaštite i spašavanja, a Savez GSS u BiH bi trebao da bude jedan od najznačajnijih segmeneta te jedinice zajedno sa entitetskim službama - istakao je Agić. Poseban značaj formiranja Saveza GSS, po njegovim riječima, jeste činjenica da će sada  legalno i legitimno prema nadležnim organima i organizacijama u BiH moći da pokreću različite inicijative u cilju razvoja sistema spašavanja i gorskih službi spašavanja. 

 

- Pokušat ćemo da dovedemo sve ove naše članice Saveza GSS u BiH u priliku da budu sufinansirani od države i da budu tretirani kao partneri u treninzima koje država organizuje kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou – dodao je Agić. Na ovaj način, kako je kazao Bajro Imširović iz GSS Srebrenik, stvorena je značajna sinergija i snaga koja može na određenom prostoru mjestu udara katastrofe da stvori jedan sigurnosni ambijent i da u što kraćem vremenu pruži pomoć građanima.