29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 30 Avgust 2014 13:05

Izviđači: seminar prijateljstva

Naš boing 404 nas je danas odveo do Afrike. Na početku dana, sa naprednjacima smo otišli u Zimbabve. Poslije doručkića svaka grupa je otišla svojim poslom. Osnovnjaci na streličarstvo sa Draganom Ivankovićem Dangom, a kasnije  i na predavanje o rješavanju konflikata  koje im je predavao književnik i žurnalista Selvedin Avdić Sefke, čiji je roman “7 strahova” preveden na više svjetskih jezika.


Naprednjaci  su pratili  strateško planiranje pod palicom gosta instruktora iz Saveza izviđača Beograda Dušana Šečića - Šeleta. U skladu sa suncem koje nas je obasjavalo cijelog dana, neki su poslije ručka jedva čekali da se malo brčkaju u jezeru.

I današnji dan su obilježili gosti.  Posjetio nas je Vladimir Obešva, predsjednik Saveza izviđača Beograda,  iz OI “Bajina Bašta” tu su bili njihov starješina odreda Miloš Lazarević i načelnik odreda Peđa marić, a iz OI “Boško Buha” Prijepolje došao je starješina odreda Rasim Kečević.
Popodnevna završna predavanja su bila zadužena za razgovor o našim projektima. Osnovnjaci su predstavljali svoje ideje Denisu Samardžići Bimbi i Željki Knežević-Ivanković – Eci  (za koje im želimo da uspeju, jer nema ničeg boljeg nego istrajati u svojoj zamisli) dok su naprednjaci radili revizije svojih projekata kao i utvrđivanje uloge i mesta instruktora I stepena sa Sikijem.

Ali, od sinoć nas je pratila neizvjesnost šta nas to čeka za večerašnji KZP. Spominjala se neka vatra i toliko. Međutim, kad smo stigli do zbora za KZP rekli su nam da razmotamo marame i pružimo ih svako svom vođi za neki predstojeći zadatak. Par trenutaka kasnije svi smo imali marame preko očiju i držali smo se za ruke. Rečeno nam je da ne puštamo ruke, da ćutimo i vjerujemo onome sa kojim se držimo za ruku. Putovanje je trajalo oko pola sata a za to vrijeme smo bez riječi prelazili preko livada, mostića, mulja (neki čak i kroz vodu), kroz šiblje, ispod štrikova, niz/uz brdo. Čuli smo par puta i DOOOIIING mada tvrde da je zvuk izazvan nogom u stub, a ne glavom. Na kraju našeg puta su nam rekli da skinemo marame sa očiju i pogledamo ispred nas. Znak WOSM-a napravljen od svjećica, parira zvjezdama dok mi slušamo priču o povjerenju.


Povjerenje smo imali u sebe, jedni u druge, u našeg vođu, u one koji su to smislili. U sve one koji su učestvovali u organizaciji ovog seminara, u one koji su nas ovdje poslali, u one zbog kojih smo ovdje. Sada, kad smo došli do kraja ovog puta, treba još više da imamo povjerenja sami u sebe. Osnovnjaci, zapamtite da vjerujete u sebe i da istrajete u vašim idejama. I zapamtite da imate povjerenja i u sve druge koji će vam pomagati na tom putu.


Z-D-R-A-V-O
PR TEAM BOINGA 404


DSC03175