29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 17 Avgust 2014 04:59

Opstanak u BIH: divlje deponije

Neformalna grupa gradjana  „  Opstanak u BiH “ organizirala okrugli sto na temu Kampanja uklanjanja divljih deponija u opcini Zenica i prezentovali su svoj pristup rijesavanju problema divljih deponija.


Pored velikog broja ekoloskih aktivista u gradu ucesce su uzeli  i aktivisti ekoloskog pokreta Otpor, kao i predstavnici Drustva za kvalitet zivljenja iz Zenice kao i predstavnici nekoliko mjesnih zajednica . Tokom tribine doslo se do zakljucaka da se sa opcinskim organizacijama isposluje kod svake divlje deponije i njenog uklanjanja postavljanje kontejnera koji bi periodicno bio uklanjan.


U narednom periodu neformalna grupa „Opstanak u BiH“ ce procjeniti trenutno stanje na terenu i na podrucju MZ Gornja Zenica, direktno na terenu pokazati kako se ulanjaju divlje deponije, uz ucesce lokalnog stanovnistva i uz angazman komunalnog preduzeca. Na kraju tribine dogovoreno je da se lokalna zajednica informise o daljim aktivnostim neformalne grupe „Opstanak u BiH“ i lokalnih ekologa koji zele direktnom akcijom i konkretnim radom na terenu pokazu lokalnim politicarnima opcinskim duznosnicima kako se ovakva vrsta problema moze rijesiti.