29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 12 Avgust 2014 02:06

Naša djeca: kutak za djecu

Kutak za djecu je prostor koji organizacija Save the Children u saradnji sa partnerskom organizacijom „Naša djeca“ Zenica stavlja na raspolaganje djeci i njihovim porodicama koje su pogođene nedavnim katastrofalnim poplavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu. Organizacija Save the children u suradnji sa partnerskom organizacijom „Naša djeca“ Zenica  je početkom juna otvorila Kutak za djecu u Kasarnoj u Zenici.  Kako u Kasarnoj od kraja jula više nema potrebe za djelovanje jer nema korisnika, Kutak je  preseljen u Nemilu u prostorije Udruženja „Žene Nemile“, a također mobilni timovi realizuju i radionice na još pet lokacija i to:


·         Orahovica (Općina zenica) – ponedjeljak i srijeda od 11 do 13 h

·         Babići (Općina  Zenica)–, ponedjeljak i srijeda od 14 do 16 h

·         Moševac (Općina Maglaj) – Utorak i četvrtak od 11 do 13 h

·         Ulišnjak (Općina Maglaj) – Utorak i četvrtak od 14 do 16 h

·         Prostorije Udruženja „Naša djeca“ – petak od 11 do 14 h

 

Kutak za djecu je način direktnog rada sa djecom koji Save the Children provodi širom svijeta, kada god dođe do neke krizne situacije, čime se nastoji da se hitno obezbijedi siguran prostor gdje djeca mogu biti sklonjena i bezbjedna, kada postoji bilo kakva opasnost ili rizik po njihovo psiho-fizičko zdravlje i sigurnost. U Bosni i Hercegovini, do sada je otvoreno osam kutaka za djecu u najpogođenijim područjima, a u planu je otvaranje novih na lokacijama pogođenim poplavama.

 

Kutak za djecu je prostor koji omogućava djeci da nastave da uče i da se razvijaju u toku i odmah nakon krizne situacije. Kutak za djecu pruža najmlađima sigurno okruženje koje im pomaže da povrate osjećaj normalnosti i strukture kroz organizirane aktivnosti za igru, druženje, učenje. Ove aktivnosti će pomoći djeci u oporavku od pretrpljenih trauma i šoka uzrokovanih nedavnim poplavama i klizištima u BiH.

 

Roditeljima ili starateljima kutak za djecu olakšava proces povratka u poplavom pogođene domove, na način da daje priliku da povjere svoju djecu kvalifikovanom osoblju koje će za djecu organizirati kreativne, obrazovne i sportske aktivnosti, u nadziranom i sigurnom okruženju, sve do početka nove školske godine. Roditelji i staratelji za to vrijeme mogu da se posvete egzistencijalnim pitanjima poput čišćenja i obnove kuća ili pronalaska ili obnove izvora prihoda.

 

Kutak za djecu, kao i rad mobilnog tima, će trajati do kraja augusta. Pozivamo svu djecu i roditelje da nam se pridruže u zajedničkoj igri, učenju i druženju.


"Naša djeca" Zenica

Tel/fax: 032/222-611

www.activezenica.com