29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 10 Avgust 2014 11:44

Prohodan put za Bistričak i Šeriće

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem: Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona. 

 

Na području Kantona odvijanje saobraćaja je otežano i usporeno, zbog odrona kamena i zemlje na puteve uzrokovanih obilnim kišnim padavinama u proteklom periodu. Povremeni zastoji u odvijanju saobraćaja, zbog izvođenja radova na pojedinim dionicama puteva. Na području Kantona javni red i mir narušen je u 9 slučaja, izvršena su 3 krivična djela i registrovano  je 10 saobraćajnih nezgoda.

 

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji. 

Vodostaj rijeka na području Kantona se normalizuje.

 

Sva raspoloživa mehanizacija kako pravnih lica tako i Federalne uprave civilne zaštite, Kantonalne uprave civilne zaštite, općinskih službi civilne zaštite, su angažovana na ugroženim područjima, a posebno na lokalitetima Nemile, Orahovice, Bistričaka, Topčić polja, Željeznog polja, Bradića i drugih ugroženih naselja i sela, gdje se vrši uklanjanje posljedica nedavnih nepogoda, kao i uspostavu putnih komunikacija prema navedenim ugroženim mjestima. 

 

Na osnovu najnovijih informacija koje smo dobili od direktora Kantonalne uprave civilne zaštite, od 18,00 sati protekle noći je uspostavljena putna komunikacija Nemila-Bistričak, nakon čega su se stvorili uslovi prohodnosti za mjesta koja gravitiraju na ovom području, Šerići, Smajići, Kolići i dr. Trenutno su na terenu pored naprijed navedenih struktura i angažovane snage OS BiH u Željeznom polju sa 1 rovokopačem i 2 kamiona, koji intezivno rade na produbljivanju korita rijeke Željeznice. Uporedo sa tim radi se i na probijanju putne komunikacije na ovom području. 

 

Općina Zenica:

 

Građevinska operativa i mobilne ekipe na širem podučju općine Zenica i dalje su neprekidno na terenu gdje rade na raščišćavanju putnih komunikacija i održavanju minimalne prohodnosti na najugroženijim putnim pravcima nakon pojave novih klizišta uslovljenih novim poplavama.  

Na području općine Zenica najviše se radi na sanaciji dijela vodotoka na području općine. 

 

Nesmanjenim intenzitetom se radi na raščišćavanju nanosa u naselju Topčić Polje. 

Građevinska operativa radi i na drugim dijelovima općine, na otkopavanju putne komunikacije za selo Sebuje, raščišćavanju naplavina na klizištu Kula, kao i rejonima Nemile, Orahovice i Kolića, gdje se raščišćavaju putne komunikacije, naplavine i klizišta.