25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 31 Juli 2014 23:53

U školama višak 250 zaposlenika

U toku je konkursna procedura za prijem zaposlenika na određeno vrijeme u 100 osnovnih i srednjih škola na području Zeničko dobojskog kantona,koja bi trebala biti okončana do početka školske godine,odnosno do 1. septembra,potvrdio je resorni kantonalni ministar,Mirko Trifunović.

 

-Ne radi se o novim radnim mjestima nego o upražnjenim pozicijama za koje je istekao rok za prijem na određeno vrijeme,pojasnio je ministar Trifunović istakavši da je konkurs obimna i složena aktivnosti jer u prosjeku svaka od škola treba popuniti 10 do 12 pozicija. Trifunović je ukazao, da je i ove godine,zbog smanjenja broja učenika i odjeljenja,evidentiran tehnološki višak od 250 zaposlenika,od čega 167 u osnovnim i 93 u srednjim školama,koji će imati određenu prednost kod bodovanja na konkursu. -Neki od primljenih kandidata preuzet će obavezu angažmana u više škola kako bi ispunili normu.

 

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja ZDK, Selvedin Šatorović izjavio je za RTV Zenica da je Sindikat formirao komisiju koja će pratiti realizaciju konkursne aktivnosti i na vrijeme reagovati ukoliko se utvrde kršenja utvrđene procedure. Sindikat nije zadovoljan činjenicom da je Ministarstvo obrazovanja odbacilo njihov prijedlog da se odobri upošljavanje određenog broja kadrova sa više godina radnog iskustva na neodređeno vrijeme,posebno u školama u kojima se prima više zaposlenika istog profila.  

 

(Š.B. rtvze)