28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 05 Juli 2014 05:25

Nedostaje novca za sanaciju

Općinski štab Civilne zaštite Zenice razmatrao je preliminarni izvještaj o angažovanju građevinske operative na raščišćavanju putnih komunikacija i klizišta, za period od 15. maja do 30. juna. 

 

Zaključeno je da se aktueliziraju kontakti s višim organima vlasti radi prevazilaženja finansijskih problema kod sanacije putnih komunikacija i klizišta i iznalaženja najboljih rješenja. 

 

Prema naredbi Federalnog štaba Civilne zaštite, a u skladu s utvrđenom potrebom koordinacije procjene stanja klizišta, formiran je stručni tim u kome su angažovani federalni, kantonalni i općinski geolozi, geodeti i građevinci. 

 

Njihov je zadatak da sačine izvještaj o procjeni stanja klizišta s visokim stepenom opasnosti po ljude i materijalna dobra u općini Zenica. Izvještaji će biti osnov za poduzimanje mjera sanacije, a podaci će se koristiti i za procjenu sigurnog povratka evakuiranih osoba u domove iz kojih su morali otići usljed prirodne nesreće. 

 

Na području Zenice sačinjeni su prioriteti za eventualnu sanaciju klizišta prema stepenu opasnosti. Tako je na 34 lokacije izvršena inženjersko-geološka prospekcija, i vizuelno opažanje terena i objekata nakon elementarne nesreće, a narednih dana geolozi će obilaziti ugrožene lokacije i evidentirati kretanja klizišta.