20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 02 Juli 2014 20:18

Penzioneri pomažu najugroženije

Predstavnici Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, Mustafa Trakić predsjednik, Hamdo Mimić  i Refik Mušija članovi Predsjedništva su razgovarali sa premijerom ZDK Munibom Husejnagićem i Edinom Arnautom, pomoćnikom ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi ZDK o aktivnostima ove organizacije na organizovanju pomoći članovima penzionerske organizacije oko saniranja posljedica poplava i klizišta na prostoru ovog dijela Federacije BiH.

 

Naime, penzioneri su pokrenuli veliku akciju prikupljanja sredstava koja bi bila upotrebljena za obnovu kuća i stanova penzionera u nedavnim poplavama. Ukupan iznos prikupljen na nivou Federacije biće podijeljen po kantonalnim organizacijama. U nastojanju da sredstva budu pravedno podijeljena i da budu od pomoći stradalima, predstavnici Saveza udruženja penzionera ZDK su tražili od predstavnika vlasti da se akcija raspodjele uradi koordinirano sa svim aktivnostima koje se provode na Kantonu, a prvenstveno po registru procjenjenih šteta na terenu koje sačinjavaju posebne komisije.

 

- Da se ne bi duplirao posao i da ne bi svaka organizacijaq pravila svoje procjene, mi smo za zajednički registar koji će na najbolji način dati sliku sa terena. Mi ne želimo da se i jedan dinar od novca koji će biti raspoređen na našu organizaciju potpoši mimo onoga za što su naši članovi namijenili,- kazao je Mustafa Trakić.

 

- Do sada je na nivou Federacije skupljeno više od 925 hiljada KM. Penzioneri Crne Gore su pružili novčanu pomoć. Imamo obećanja iz Slovenije. Sve želimo upotrebiti za pomoć našim članovima koji su pretrpili štete u poplavama i klizištima. Hoćemo da to bude pravilno i pravedno. Pred nama je, kao Savezom penzionera ZDK ozbiljan posao u kojem je od velike važnosti naša odgovornost. Najsiromašniji su nam prioritet. No u svemu moramo utvrditi metod raspodjele i namjenu, a za to nam treba saradnja sa organima vlasti koje imaju uvid u kompletnu situaciju,- riječi su Hamde Mimića.

 

- Da li ćemo graditi nekoliko kuća, da li ćemo ljudima obnavljati uništeni namještaj i uređaje i kako ćemo uopšte rasporediti pomoć, stvar je usaglašenosti sa kantonalnom komisijum koja će odrediti prioritete, a mi ćemo u njima naći svoje članove, kazao je Refik Mušija.

 

Premijer Husejnagić je najavio predstavnicima Saveza udruženja penzionera svu pomoć oko koordiniranja aktivnosti, a dogovoreni su i načini materijalne pomoći za funkcionisanje ove organizacije tokom 2014. godine.