29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 21 Juni 2014 19:37

Saopćenje Štaba CZ Zenica

Štab civilne zaštite Zenica je na jutrošnjem  sastanku donio odluku da se nastavlja s aktivnostima na saniranju posljedica prirodne nesreće na prioritetnim lokacijama općine i u dane  vikenda.  Prema dojavama s terena, usljed sinošnjeg nevremena  u Topčić Polju i Starkućama došlo je do izlivanja Starinskog potoka. Štab je odmah reagovao i  tokom večeri  pripadnici civilne zaštite uz pomoć mašina su uspjeli vodu vratiti u korito. I dalje je fokus aktivnosti  Štaba na raščišćavanju Topčić Polja i otkopavanju  objekata uz slivove  Starinski potok, Ciganski potok, Švabin potok i Orahovička rijeka. Radi racionalnijeg korištenja izvršit će se pregrupisavanje raspoložive mehanizacije na terenu.


Radit će  se na  područjima Babinskog sliva. Izvodit će se radovi na oštećenom  mostu u Kasapovićima i na tom području održavat će se minimalna pohodnost na prilaznim putevima.Također će se ovog vikenda sanira most u Talamima. Nadzorni organ će angažovati  građevinsku  mehanizaciju  na raščišćavanju i održavanju pristupnih putnih komunikacija i saobraćajnica u mjestima Bistrica i Starina i održavanju  minimalne prohodnosti na putu za Koliće. Nastavljaju se monitoring i geodetska snimanja na klizištima. Poduzimaju se  interventne  mjere na klizištima Kula, Topčić Polje,  po preporukama geologa i geodeta. Sačinjen je plan za dostavu drenažnog matetrijala za klizišta  Kolići i Šerići.

Stvaraju se uslovi za povratak lica u mjesta prebivališta sa kojih su evakuirani u vrijeme prirodne nesreće, a smješteni su privremeno u kolektivne  centre kod prijatelja i u privatnom smještaju u Zenici.

 

Izvršena je podjela  stočne hrane  koja je  uskladištena u Robnim rezerviama  Općine Zenica.Osam tona hrane  dobilo je 19 domaćinstava iz Šerića i 46  domaćinstava iz sela Orahovica za ishranu 170 krava. Hrana je podijeljena prema utvrđenim kriterijima nadležnog kantonalnog ministarstva. Iduće sedmice planirana je podjela još sedam tona  kukuruza i stočnog brašna  za stočare Topčić Polja, Kolića, Smajića i Bistrice iz skladišta Omladinskog naselja Nemila. I dalje se prati higijensko-epidemiološka situacija na cijelom području  općine. Na područjima pogođenim poplavama i klizištima, po zahtjevima  s terena,  provode se mjere deratizacije.U toku je sistemska protivepidemijska deratizacija.Konstatovano je da do sada nije bilo naznaka epidemije i zaraze.Ekipa medicinskog osoblja jutros je upućena u selo Šerići gdje će loklanom stanovništvu pružati zdravstvene usluge.


Tokom vikenda nastavljaju se kontinuirana  dežurstva u  Općinskom štabu civilne zaštite, Službi civilne zaštite i terenskom nadzoru. Operativni centar Civilne zaštite i dalje je neprekidno u funkciji. Za hitne slučajeve vezane za poplave i klizišta  Centar se može pozvati na  broj:   032/242-547. 

 

Press Općine Zenica