05 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 20 Juni 2014 12:29

Pomoć u saniranju šteta

Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine (FOD BH) je odlučio da realizuje projekat „Pomoć u saniranju šteta izazvanih nastupanjem stanja prirodne nesreće u općini Zenica – OSF FRP“  sa ciljem da, u relativno kratkom vremenu, u partnerstvu sa općinom Zenica obezbijedi hitnu podršku naporima u saniranju nastalih šteta, kako bi se poboljšali uslovi života za ugroženo stanovništvo. 

 

Projekat je dizajniran tako da u relativno kratkom periodu omogući rekonstrukciju određene oštećene ili uništene javne infrastrutkure/objekta, kao i privremeno zapošljavanje i stvaranje dohotka za jedan dio najugroženijeg stanovništva. Ovo se namjerava postići iniciranjem i realizacijom projekta rekonstrukcije sa relativno značajnim učešćem radne snage, koji će se identifikovati, finansirati i implementirati u bliskoj saradnji sa općinom Zenica. 

 

FOD BH je za realizaciju ovog projekta u općini Zenica obezbijedio 175.000USD vlastitih sredstava, a od lokalne zajednice se očekuje da obezbijedi 30% vlastitog učešća. Slični projekti će se realizovati i u Tuzli i Bijeljini.

 

Općinu Zenica smo identifikovali kao potencijalnog korisnika i partnera u realizaciji ovog projekta, prvenstveno zbog ogromnih šteta koje je pretprila u nedavnim nepogodama. Drugi razlog je činjenica da je FOD BH početkom 2014.godine u Zenici uspješno otpočeo projekat „Budžet za građane“. Izuzetno cijeneći dosadašnju uspješnu saradnju sa općinom Zenica, kao i uviđajući potencijalni sinergijski efekat u realizaciji ova dva projekta FOD BiH je donio odluku o pomoći općini Zenica.  

 

Projekat „Pomoć u saniranju šteta izazvanih elementarnim nepogodama u općini Zenica – OSF FRP“ se finansira iz sredstava „Rezervnog fonda“, koji je mreža Fondacija otvoreno društvo uspostavila sa ciljem brze reakcije na nepredviđene događaje i krize. Iz ovog Fonda je obezbijeđeno dodatnih 100.000USD za podjelu humanitarnih paketa pomoći stanovništvu na poplavljenim i klizištima ugroženim područjima u BiH. 

 

Danas je Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović  potpisao Memorandum o razumijevanju s  Fondom  otvorenog društva Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Banjaluci, koga predstavlja Bogdan Popović koordinator programa. 

 

 

Bogdan Popović

Fond otvoreno društvo BiH

Koordinator programa