19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 12 Juni 2014 02:41

Izmještanje iz Penzionerskog doma

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona zatražit će da se u narednih par dana, u saradnji sa općinama iz kojih dolaze, završi izmještanja osoba iz Penzionerskog doma u Zenici.  Ovdje su bile smještene osobe sa zdravstvenim problemima, a prema trenutnom zdravstvenom stanju evakuisanih osoba smještenih u Penzionerskom domu, nakon ljekarskih pregleda, ustanovljeno je da sve osobe mogu biti izmještene iz ove ustanove, osim jedne koja iziskuje bolnički smještaj. 

 

S obzirom na činjenicu da u zeničkoj kasarni zbog aktuelne vojne vježbe "Zajednički napor 2014“ boravi više stotina vojnika iz drugih krajeva BiH, zaključeno je da će se u narednih par dana problem izmještanja osoba iz Penzionerskog doma mora rješavati u saradnji s općinama iz kojih oni dolaze. 

 

Kada je riječ o licima od ranije smještenim u zeničkoj kasarni, ali i drugim prihvatnim smještajima, dogovoreno je da se uputi naredba svim nadležnim općinskim komisijama, koje trebaju da utvrde koje osobe iz kolektivnih smještaja se mogu vratiti svojim kućama i putem zvaničnog akta to i potvrde. 

 

Uz to, dogovoreno je da Krizni štab za zdravstvo pripremi cjelovitu informaciju o zdravstvenom stanju osoba smještenih u zeničkoj kasarni i drugim kolektivnim smještajima i o tome izvjesti Kantonalni štab civilne zaštite. 

 

Kada se ovima pridruže i zvanični podaci geologa i drugih stručnjaka u vezi sa stanjem klizišta, bit će moguće odrediti koja mjesta su sigurna za povratak evakuisanih osoba svojim kućama. 

 

Veći broj općina ugroženih poplavama dostavile su svoje zahtjeve za jednokratnu interventnu finansijsku pomoć, pa će se u skladu sa zakonskom regulativom ova sredstva obezbijediti iz transfera Federalnog štaba civilne zaštite, jer se radi isključivo o namjenskim sredstvima koja postoje za ove svrhe, kao i iz interventnih sredstava Vlade Federacije BiH.